Højere afkast med uvildig investeringsrådgivning
Du har gode muligheder for et højere afkast med uvildig investeringsrådgivning end du får i banken. Det skyldes lave omkostninger og lille forvalterrisiko.
En læser har skrevet til os efter at have læst ugens FiF om afkast af porteføljer Finanshuset anbefaler.
Tak for jeres nyhedsbreve, som jeg gerne læser for at reducere risikoen for, at jeg i mit erhverv som revisor møder kunder, der kender fif o.lign., som jeg ikke er bekendt med. Jeres artikler er generelt nyttige og seriøse uden at forsøge at være sensationshungrende med henblik på at få større opmærksomhed. Tak for det.
Men for et par uger siden havde I en artikel, som jeg vil tillade mig at stille spørgsmålstegn ved.
De oplyste afkast med høj risiko for årene 2014, 2015 og 2016 virker urealistisk høje. Hvis I kan dokumentere, at disse afkast er mulige at realisere i praksis, er jeg sikker på, at der er et stort marked for uvildig investeringsrådgivning for jer.
Økonomisk rådgivning – Finanshuset Fredensborg
Vi sendte dette svar, som måske også vil interessere andre læsere:
Tak for din mail og dit spørgsmål. Du har ret i, at afkastene kan virke høje i forhold til, hvad der er almindeligt fx i plejeordninger i bankerne.
De viste afkast er baseret på en meget detaljeret gennemgang af de seneste 4 års afkast i de fonde og investeringsforeninger, vi anbefaler vores kunder.
Vi vil dog ikke fremlægge den fulde dokumentation, da sammensætningen af porteføljer er en væsentlig del af den rådgivning, som vi tager betaling for.
Men uden at røbe for meget, kan jeg dog fortælle, at den høje risiko er baseret på en aktieandel på 85 %. Det er nok en lidt højere andel end, hvad mange pensionsselskaber anvender til høj risiko for den nævnte investeringshorisont. Det varierer dog fra selskab til selskab.
PFA har eksempelvis i deres PFA Plus Profil D 64 % af opsparingen i højrisiko-aktiver, når der er 15 år til forventet pensionering, men til gengæld 100 % i højrisiko-aktiver, når der er 25 år til forventet pensionering.
Den høje aktieandel betyder, at du får et godt indtryk af baggrunden for de viste afkast ved at se på udviklingen i det globale MSCI World indeks.
Du spørger specifikt til afkast for årene 2014-16:
- I 2014 steg MSCI World All Countries indekset med 16,26 % målt i Euro.
- I 2015 steg samme indeks med 6,65 % målt i Euro.
- Og i 2016 steg indekset med 8,79 % målt i Euro.
Vi anbefaler også andre fonde, der ikke følger det brede MSCI World indeks. Derfor er der afvigelser i forhold til afkast fra MSCI World indekset fra år til år. I de senere år svarer de gennemsnitlige årlige afkast i vores højrisikoportefølje meget godt til stigningen MSCI World indekset.
Vores kunder har derfor opnået ganske fine afkast de seneste år. Vi håber, at det vil øge forståelsen for betydningen af at minimere omkostninger og forvalterrisiko ved investering.
De seneste års afkast viser, at uafhængig investeringsrådgivning kan være en særdeles god forretning for almindelige pensionsopsparere og investorer.