fbpx

Undgå tab på tegningsret

Har du investeret i en aktie og fået tegningsretter på køb af flere aktier til underkurs? Skal du benytte tegningsretten og købe flere aktier?

Usikker fordel ved tegningsret

Har du investeret i et børsnoteret selskab, der vil skaffe nye penge til drift og investeringer, kan det ske på to måder. Selskabet kan låne penge i banken eller sælge nye aktier til gamle eller nye aktionærer. Det sidste kan gøres på flere måder.

Nogle selskaber udbyder nye aktier til markedskurs primært til professionelle investorer uden om de gamle aktionærer. Andre selskaber giver gamle aktionærer som dig mulighed for at købe flere aktier til en aftalt underkurs. Det lyder umiddelbart attraktivt, men takker du ja, øger du din investering i selskabet. Ønsker du det?

Værdien af retten til at tegne en aktie

Du kan forstå nytegning af aktier til underkurs med dette eksempel.

Dine aktier i Selskab X står i kurs 100, efter du har fået tildelt tegningsretter. Du har fået tegningsret til 1 aktie til kurs 50 for hver 5 aktier, du har i forvejen. Dermed bliver kursen på 1 tegningsret i teorien 10 kr., da en ny investor kan vælge mellem at købe en aktie til kurs 100 eller købe 5 tegningsretter til 10 kr. stykket og så tegne en ny aktie til kurs 50.

Det er teorien – i praksis er det ofte mere kompliceret, og det giver nogle faldgruber.

Problemet er, at aktiemarkedet bestemmer kursen på både aktier og tegningsretter, og at kursdannelsen ikke altid er effektiv. Ofte falder kursen på tegningsrettens sidste dag, fordi mange gamle investorer får tvangssolgt deres tegningsretter af banken. Kursen kan også stige mere i løbet af tegningsperioden, end der er rationelt belæg for.

Er du indstillet på at være spekulativ og tage chancen, kan du af og til gøre nogle attraktive køb af tegningsretter, andre gange ikke. Du har dog sandsynligvis størst fordel af at vælge en af to muligheder.

Få mest muligt ud af din tegningsret

Du kan benytte din tegningsret og øge din investering, eller du kan sælge dine tegningsretter i løbet af tegningsperioden for at søge at opnå en passende kurs, undgå dog som hovedregel at sælge på den sidste dag i tegningsperioden. Her kan et stor udbud fra alle dem der får tvangssolgt deres tegningsretter af banken presse kursen unaturligt langt ned.

Konklusionen er, at hvis du ikke vil udnytte dine tegningsretter i et selskab, bør du sælge ud af dine tegningsretter i løbet af tegningsperioden. Du får altid besked i eBoks eller via mail fra din depotførende bank, når du får tegningsretter i et selskab.

De 10 bedste råd til langsigtet investering

Relaterede Nyheder