fbpx
Boligpriser under pres

Boligpriser under pres

Høj rente 5-dobler ydelser på boliglån og presser boligpriserne. Priserne er endnu ikke faldet så meget som forventet. Vær klar til yderligere prisfald.

5-dobling af ydelser på lån

Analyse: Der er en direkte sammenhæng mellem udviklingen i renterne og ejendomspriserne. Jo højere renter desto lavere ejendomspriser. Det skyldes, at de flest ejendomme købes for lånte penge. Op til 80-95 % af købesummen finansieres med lån. Når renterne stiger, betyder det højere låneydelser, hvilket medfører, at købere kreditgodkendes til mindre lånebeløb end tidligere. Sådan har udviklingen været de seneste 18 måneder.

Samtidig er køberne villige til at betale en højere kvadratmeterpris end for 1½-2 år siden. Priserne varierer dog betydeligt i forhold til hvor i landet, ejendommen ligger.

Bruttoydelsen på et afdragsfrit 30-årigt realkreditlån er steget med 500 % de seneste 18 måneder. Tidligere kunne du låne 1 mio. kr. til en årlig ydelse på ca. 10.000 kr. ekskl. administrationsbidrag, nu er ydelsen over 50.000 kr. Den månedlige bruttoydelse er pt. 5000 kr. pr. md. inkl. bidrag eller 3700 kr. netto. Det giver ydelser på hhv. 60.000 og 44.400 om året for et lån med fast rente uden afdrag.

Det rigtige realkreditlån for dig – Finanshuset Fredensborg

Boligsalget i april

BoligtypeAntal solgte i april 2023Ændring (marts-april 2023)Ændring (marts – april 2022)Ændring (marts – april 2021)
Villa/rækkehuse3.594-16%-16%-18%
Ejerlejligheder1.241-8%-18%-22%
Sommerhuse709-1%2%-17%
Alle boligtyper6.045-13%-15%-19%

Kilde: Boligsidens Handelstal.

Derfor er boligpriserne ikke faldet nok

De stigende ydelser på lån, burde afspejle sig mere i priserne, end det er sket. Ifølge Finanshusets analyse, burde priserne være faldet med 25 %. Sådan er det ikke gået, det generelle prisfald på ejendomme har været på 10-15 %

Det skyldes formentlig, at efterspørgslen på boliger ikke er faldet så meget som forudsat. På trods af at antallet af handler er faldet, er der fortsat købere i markedet, som er villige til at købe til de aktuelle priser. Sælgerne er villige til at forhandle om prisen, men de vil ikke sænke priserne så meget.

Der er dog generelt fortsat pres på priserne. Selvom der fortsat købes og sælges boliger, er handlerne ofte udtryk for et kompromis, hvor begge parter må hugge en hæl og klippe en tå.

Tilpasningen af priser og forventninger er ikke forbi, og selvom de store prisfald er sket, er der stadig faktorer der kan skubbe i retning af yderligere prisfald. Eksempelvis er reallønnen faldet med små 10 % de seneste 18 måneder, hvilket er det største fald i nyere tid

Boligpriserne er hårdt ramt – Finanshuset Fredensborg

Reallønsudviklingen siden 2001. Årlig vækst i realløn på DA-området, pct., 2001-2022. Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening – Lønnen i private virksomheder steg 3,6 procent i 2022 (da.dk)

Vær forsigtig og realistisk

Konklusionen er, at du skal være ekstra forsigtig, hvis du skal sælge fast ejendom i løbet af de kommende 12 måneder. Markedet kan gå begge veje. Selv hvis renterne stabiliserer sig og faldet i reallønnen hører op, er det ikke umuligt at faldet i priserne på fast ejendom fortsætter. Det er blevet dyrere at købe, og priserne vil tilpasse sig på sigt.

Er du ved at sælge din ejendom, og har den været til salg i mere end 4-5 måneder, bør du overveje, om det er en realistisk at sælge nu. Måske skal du vente med at sælge, eller du skal længere ned i pris.

Rådgivning om boligøkonomi – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder