fbpx
10 grunde til at det er dyrere at være kvinde

10 grunde til at det er dyrere at være kvinde

Varerne i butikken koster det samme for mænd og kvinder. Alligevel er leveomkostningerne højere for kvinder end for mænd. Det skyldes i høj grad vores forventninger til kvinders udseende og adfærd.

I Danmark bryster vi os af, at behandle mænd og kvinder lige. Regler, love, offentlige ydelser og byrder som kontanthjælp, folkepension og skat er de samme uanset køn. Alligevel er det i praksis dyrere at leve som kvinde end som mand. Se bare disse 10 områder, hvor kvinder betaler mere:

10 grunde til at det er dyrere at være kvinde

  1. Frisør: Det koster mere for kvinder at gå til frisøren end mænd. Prisen er simpelthen højere.
  2. Tøj: Kvinder har brug for mere tøj – eksempelvis festtøj, hvor manden ofte bare slipper af sted med det samme jakkesæt gang efter gang. Erfaringen viser at kvinder ofte bruger dobbelt så meget på tøj som mænd.
  3. Sko: Mænd kan nøjes med ganske få par sko, som kan bruges til alt – Kvinders sko-budget er mange gange større end de fleste mænds.
  4. Tasker mv.: Håndtasken er en uvurderlig livsledsager for mange kvinder. Den har mænd ikke brug for – de kan som regel nøjes med inderlommen i jakken.
  5. Smykker: Selvom mænd ofte forærer smykker til kvinder, så er det kvinderne, som efterspørger det, og de står selv for en væsentlig del af udgifterne. Der er meget stor forskel på mænd og kvinders budget her.
  6. Make-up: Omkostningen til make-up er faktisk ret betydelig i et budget. Det er dyre produkter som bruges dagligt. Mænd har det lidt nemmere om morgenen.
  7. Personlig hygiejne: Parfume, cremer, bind og meget andet er væsentlige udgifter, og produkterne er i stort udvalg i de fleste kvinders toiletskab. Mænd begrænser sig oftest til få produkter.
  8. Barsel og orlov: Flere arbejdsafbrydelser på grund af barsel betyder, at de fleste kvinder gennem livet får en lavere indkomst end mænd med tilsvarende uddannelse. Selvom det ikke er en omkostning, så betyder det at kvinder gennemsnitligt kan bruge mindre end mænd gennem livet.
  9. Pension: Perioder uden arbejdsindkomst betyder også, at kvinder sparer mindre op til pension end mænd. Det medfører at kvinders mulighed for at bruge penge bliver tilsvarende mindre.
  10. Skilsmisse: I langt de fleste tilfælde vil moderen få børnene ved en skilsmisse, og børnene bor derfor oftest mere hos moderen end hos faderen. Faderen skal betale sin del af regningen, men erfaringen viser, at den, der har børnene, også betaler mere til deres underhold op til de fylder 18.

Skal vi have et kvindefradrag?

Du vil måske sige, at mænd bruger flere penge på andre ting, men det vil ofte være noget, de vælger selv. De nævnte 10 punkter er steder, hvor det mere eller mindre forventes eller kræves, at kvinderne påtager sig en omkostning. Der er et socialt pres på kvinder for at leve op til nogle normer, der betyder, at de begrænser deres muligheder for forbrug på andre områder.

Skal kvinder have et skattefradrag for disse ekstra leveomkostninger? Det, vil de færreste nok synes, var rimeligt. Men det er altså et faktum, at kvinder har flere daglige omkostninger end mænd. Og det bør være stof til eftertanke i et samfund, der fører sig frem på ligestilling mellem kønnene.

Relaterede Nyheder