fbpx

En bedre børneopsparing

Få en bedre børneopsparing ved at se den som en del af den samlede økonomi. Afdrag dyr gæld først og invester børneopsparingen med større risiko.

Du kan sætte penge ind på en børneopsparing i de fleste banker. Du kan højst sætte 6.000 kr. (2018) ind om året op til og med barnet er 14 år. Pengene kan udbetales fra barnet fylder 14 og til og med det 21. år.

Børneopsparingen er en del af den samlede økonomi

Fordelen ved en børneopsparing er, at renter og aktieafkast er skattefri. Ulempen er at børneopsparinger ofte giver lave afkast. Det skyldes, at forældre og evt. bedsteforældre betragter børneopsparingen adskilt fra resten af økonomien. Og mange vil desuden helst ikke ”spille på børsen” med barnets penge.

Det er ikke desto mindre en fordel at se børneopsparingen som en del af familiens samlede økonomi. Samlet set er det eksempelvis en fordel for familien at afdrage på boliglån med en rente på 6 % frem for at indbetale på en børneopsparing, der kun giver 1 % i afkast. På den måde sparer familien 5 % af det indbetalte beløb. Og når renten på børneopsparingen er lav, så er der heller ikke nogen særlig fordel ved, at der ikke skal svares skat af renterne.

Få mere ud af din opsparing

Afdrag dyr gæld og invester med større risiko

Ser du ikke børneopsparingen i sammenhæng med den øvrige økonomi har du færre penge til rådighed, når barnet kommer op i den alder, hvor udgifterne er størst. Her vil du som forælder sikkert gerne hjælpe med tilskud fx til depositum til bolig, efterskoleophold og udgifter i forbindelse med uddannelse.

I det store perspektiv bliver det tydeligt, at det er bedre for familiens økonomi, at du venter med at indbetale til børneopsparingen, indtil den dyre gæld er betalt ned. Når du så på et tidspunkt begynder at indbetale til børneopsparingen, bør du investere pengene med en vis risiko, dvs. med en relativt stor andel aktier. Det kan du gøre, fordi du til den tid sandsynligvis har en mere solid økonomi, end mens barnet er mindre. Det giver dig større mulighed for at kompensere, hvis afkastet på børneopsparingen er mindre end forventet.

Få den rigtige risiko i din portefølje

Anden opsparing til børn

Som nævnt kan I kun indbetale til en børneopsparing indtil barnet er 14 år. I kan dog også vælge at spare op til børnene på en almindelig bankkonto med tilhørende investeringsdepot, hvor der kan købes værdipapirer. Forældre må hver overføre op til 62.900 kr. til hvert barn uden, at der skal betales gaveafgift, og det samme gælder for bedsteforældre.

Sparer du op til børn og børnebørn?

Spørgeskemaundersøgelse. Sparer du op til dine børn eller børnebørn? Sparer du op på en børneopsparing eller på anden vis?

Vi vil gerne vide, hvor mange læsere, der sparer op til børn eller børnebørn, om de gør det på en børneopsparing i banken, om de investerer pengene eller lader dem stå kontant.

Udfyld spørgeskemaet og se hvordan andre har svaret

Relaterede Nyheder