fbpx
Forbrugslån er gift for din privatøkonomi

Forbrugslån er gift for din privatøkonomi

Forbrugslån lokker dig til bruge penge, du ikke har, og ødelægger dine muligheder for forbrug på lang sigt. Sådan undgår du forbrugslån.

Unødvendigt forbrug og unødvendige lån

Forbrugslån har meget høje renteudgifter, og pengene går som regel til udgifter, der ikke giver varig værdi i din privatøkonomi. Det kan være en rejse eller en computer, som du gerne vil have, men som du egentlig ikke har råd til med din nuværende økonomi.

De høje renteudgifter på et forbrugslån, gør at din økonomi kommer til at køre med håndbremsen på. Et forbrugslån får renters rente-effekten, der ellers skulle arbejde for at opbygge din formue, til at arbejde i mod dig. Du sænker din opsparing og risikerer at helt at fjerne den.

Forbrugslån bliver oven i købet ofte markedsført til unge mennesker og familier, hvor disse lån er ekstra skadelige, da denne gruppe typisk har dårlige vilkår for at spare op.

Er du afhængig af lån?

Dyre forbrugslån

Vilkårene for forbrugslån betyder, at de årlige omkostninger ofte kommer op på 15-20 % eller mere. I disse tider, hvor renten er lav, inflationen er lille og værdien af rentefradraget falder, er det dyrt at komme bagud med sin opsparing i en ung alder.

Det koster dig 50.000 kr. at tage et forbrugslån på 100.000 kr., som du betaler tilbage over 5 år med årlige omkostninger på 20 %. På den måde kommer du til at betale 50 % mere for varen end alle andre. Du skal ikke have ret mange af den slags lån, før det bliver helt umuligt for dig at spare op og sikre dit forbrug på lang sigt.

Højrentelån ødelægger din økonomi

Sådan undgår du forbrugslån

Det er bedst helt at undgå det forbrug, der gør du må tage forbrugslån i en bank eller et finansieringsselskab. Tjek altid de årlige omkostninger i procent – ÅOP, når du overvejer at låne. Er ÅOP højere end 8-10 %, skal du altid takke nej.

Har du allerede et forbrugslån i en banke eller i et finansieringsselskab, bør du om muligt øge dine afdrag og eventuelt omlægge til et billiger lån. Kan du eksempelvis omlægge til et realkreditlån uden at forlænge afdragsperioden? Det forudsætter naturligvis, at du har fast ejendom. Det forudsætter dog, at lånet har en vis størrelse, for at det kan betale sig, for der er store omkostninger ved at optage og omlægge realkreditlån.

Du skal så vidt muligt forsøge at afdrage dine dyre banklån og forbrugslån så hurtigt som muligt. Det gælder om at få renters rente-effekten til at arbejde for din økonomi og ikke imod den. I et lavrentesamfund, som vi har i øjeblikket, er forbrugslån meget dyre.

At have forbrugslån i din økonomi er som at køre bil med håndbremsen trukket. Det begrænser dine muligheder for forbrug på lang sigt.

Betaler du for høj en rente i banken?

Relaterede Nyheder