fbpx
Hvad koster dit barn?

Hvad koster dit barn?

Udgifter til dine børn er en af de helt store poster, når du ser på dit forbrug gennem dit liv. Men hvad det koster at have et barn i kroner og ører, hvad koster dit barn? 

Du anskaffer dig gennem dit liv flere boliger, måske et sommerhus og adskillige biler. Alle formuedele som opgøres i millioner af kroner, set over dit liv. Du “anskaffer” dig også børn, men ved du, hvad de koster dig?

Selvfølgelig skal børnene ikke have et prismærke på ærmet. Sådan er det jo ikke ment, men det kan være nyttigt have en fornemmelse af, hvordan din økonomi og dine udgifter udvikler sig fra børnene bliver født til de flytter hjemmefra.

Gennemsnitstal

Derfor opstiller vi en gang imellem gennemsnitstal for, hvor meget et barn KAN koste dig gennem de første 18 år. Tallene er altså ikke en facitliste til, hvor meget børnene rent faktisk koster dig – for det er meget individuelt, men de viser, hvor meget det i gennemsnit koster familier at have et barn. Når du har tjekket nedenstående, kan du evt. lige gennemgå dine egne tal, og se hvordan dine udgifter ligger i forhold til gennemsnittet.

Hvad koster dit barn? - omkostninger ved hjemmeboende børn og unge

Som du ser, er der stor forskel på omkostningen til børn alt efter, hvor stor husstandsindkomsten er.  Lavindkomst er i denne sammenhæng op til 650.000 kr. om året før skat, mellemindkomst op til 1,125 mio.kr. og højindkomst herover.

Så meget koster et barn

Indkomstforskelle

De første år er forskellen på omkostningerne for de tre indkomstgrupper ikke så stor. Efter det 5. år sker der en stigning i højindkomstfamiliens udgifter, mens der efter det 13. år sker et fald udgifterne for lavindkomstfamilien.

Stigningen i højindkomstfamiliens udgifter sker som følge af prioritering af privatskole. Hertil kommer, at alting bare købes hurtigere og dyrere og at fritidsvanerne er dyrere her end i de andre typer familier.

For de to øvrige grupper er der opmærksomhed på, at alt skal være i orden, men der er ikke mulighed for store luksusvaner. I lavindkomstfamilien betaler barnet/den unge selv for mange ting efter puberteten nås, fordi der typisk vil være fritidsarbejde og kun få eller ingen lommepenge.

Mellemindkomstgruppen prioriterer, at barnet får adgang til privatskole, når udskolingen nås (der er dog stor spredning i tallene her). Der vil også være større fokus på at hjælpe barnet gennem evt. ungdomsuddannelse uden for meget arbejde.

Hvad koster dit barn? Omkostninger ved børn indtil det 18. år

“Den væsentligste pointe her er, at hvert barn koster dig mellem ½ og 2 millioner gennem dit liv,” siger Kim Valentin. “Det er derfor vigtigt, at du gør plads til disse udgifter i din økonomi.”

Beregn dine omkostninger til børn

Vil du vide mere præcist, hvor store dine egne omkostninger er kan du benytte vores værktøj til styring af rådighedsbeløbet. Du kan  udskille dine omkostninger på børn ved at indsætte dem i værktøjet fx i en periode på et år.

Styr din økonomi med et ønsket rådighedsbeløb

Relaterede Nyheder