fbpx
Sådan bliver du rig

Sådan bliver du rig

Penge er ikke alt, men rigdom giver frihed til at bestemme, hvordan du vil arbejde. Sådan bliver du rig. Se 5 måder at blive rig på.

Hvornår er du rig?

Det er ikke let at sige, om du er rig. Grænsen er flydende, og det afhænger desuden i høj grad af, hvordan din økonomi er skruet sammen. Under finanskrisen så vi eksempelvis hovedrige ejendomsmatadorer blive ruineret på få måneder på grund af alt for høj gearing og naiv risikospredning. De havde satset alle pengene på rouletten på én gang.

Det er til gengæld meget lettere at sige, om du er blevet rigere over tid, og om den udvikling kan fortsætte med et fornuftigt forhold mellem risiko og afkast. At blive rig behøver heller ikke at være et mål i sig selv. Dit mål kan være at have penge nok til at leve, som du vil med frihed til at bestemme, hvor meget og hvor længe du vil arbejde.

Om du er rig, afhænger af forholdet mellem, hvor meget du er nødt til at arbejde, og dine ønsker om forbrug. Du er først rigtigt rig, når du ikke er nødt at arbejde, og du ikke behøver at tænke på penge, som du lever dit liv.

Rigdom er meget andet end penge, du kan føle dig som verdens rigeste menneske uden at have en klink på lommen. Det følgende handler dog om, hvordan du bliver rig på penge.

5 måder at blive rig

Her kan du se de almindeligste 5 måder at blive rig på.

1. Brug mindre end du tjener

Den nemmeste (og behageligste) vej til at få regnestykket med forbrug og indkomst til at gå op, er ved at skaffe dig en høj timeløn. For de fleste er en god uddannelse det første skridt i den retning.

At være i et parforhold er også en god forudsætning for en god formueudvikling, fordi to indkomster er bedre end en, når man deler ressourcerne.

Min erfaring siger dog, at du ikke nødvendigvis bliver rig af at bruge mindre, end du tjener. Rigdom er i høj grad et resultat af, at du er villig til at tage en risiko, så du får forrentet dine penge fornuftigt. Du bliver måske rigere af at bruge, mindre end du tjener, men du bliver først rig, når du får en sund forrentning af dine penge.

Styr din opsparing med et ønsket rådighedsbeløb

2. Spar op og tjen på renters renter

En af de nemmeste måder at tjene penge i Danmark, er ved at købe din bolig på et rigtige tidspunkt og i det rigtige område. Stigende priser på fast ejendom har de seneste 60-70 år givet almindelige danskere en større bid af kagen, når samfundet er blevet rigere. Og gevinsten er tilmed skattefri, når det gælder boliger.

Men der skal som regel mere end fast ejendom til for at gøre dig rig. En god blanding af forskellige aktiver som aktier, obligationer og fast ejendom er bedre end bare at have en eller to af delene. Det er også vigtigt, at du tænker ud over Danmark og har et globalt udsyn, når du investerer.

Renters rente-effekten hjælper dig med tiden til at få del i den globale vækst og gør dig med tiden uafhængig af at tjene penge ved at gå på arbejde. Det er renters rente-effekten, der gør det muligt for mange at gå på pension uden at skrue væsentligt ned på omkostninger og forbrug.

Sådan bliver du rig med renters rente

3. Bliv selvstændig og sælg din virksomhed

Har du en god idé, kan du starte en virksomhed og tjene penge på den. Er idéen god nok og kan du vise et stabilt cash-flow, unik knowhow eller andet, kan du måske sælge din virksomhed. På den måde kapitaliserer du din evne til at tjene penge og veksler det til formue.

Der er ikke mange måder, der kan skabe denne slags spring i formuen, men salg af virksomhed har gjort mange danskere økonomisk uafhængige og skabt rigdomme, der kan gå i arv.

4. Arv

Arv er også en måde at blive rig. Arv gør det muligt at sikre børn og børnebørn, og mange familier lader allerede tidligt pengene vandre mellem generationerne. Det gør en stor økonomisk forskel, om børnene selv først skal spare penge op, eller om de tidligt i livet kan sætte penge til at yngle i fast ejendom, aktier eller obligationer. Det er en meget stor fordel at arve tidligt i livet, fordi renters rente-effekten får stor betydning over 20-30 år.

5. Vind i lotto

Chancen for at vinde i Lotto er minimal, men det er muligt. Sandsynligheden for at vinde en milliongevinst svarer til, at du på et tilfældigt tidspunkt på en togtur fra København til Aarhus kaster pengene ud af vinduet og rammer præcis ned i en kaffekop opstillet et tilfældigt sted på strækningen. Rammer du forkert er pengene spildt.

Selvom Lotto helt klart ikke er en vej at gå, kan held sagtens spille en rolle andre steder i dit liv. Men hårdt arbejde, unik viden og evnen til at tage risiko er meget vigtigere. At være opmærksom på at få mest muligt ud af dine penge og udnytte de muligheder samfundet skaber for din økonomi er også vigtigt.

Juster din økonomi

Du kan forbedre dine muligheder for at blive rig betydeligt ved løbende at bruge tid på at tilrettelægge og justere din økonomi. En privatøkonomisk opgavekalender kan gøre det let for dig at gøre det du skal på det rette tidspunkt.

Få din økonomiske opgavekalender

Relaterede Nyheder