fbpx

3 trin til en god pensionsopsparing

Følg disse 3 trin til en god pensionsopsparing. Beregn hvor meget privat pensionsopsparing du har brug for. Undgå modregning i folkepensionen. Gør ejerboligen til en vigtig del af din opsparing til pension.

Pensionsopsparing handler om at udskyde dit forbrug til et tidspunkt, hvor du ikke tjener penge ved at arbejde. Det handler om at planlægge dit forbrug, så du kan gå på pension, når du ønsker det. Det er muligt for mange, men hvor meget skal du spare op for at det er muligt?

1. Beregn dit behov for pensionsopsparing

Det første du skal gøre er at beregne, hvor stor opsparing til pension, du har brug for. Til den ende skal du vurdere, hvor stort dit forbrug bliver i hele pensionsperioden. Gæt på, hvordan dit budget ser ud, når du er på pension, lad os eksempelvis sige, at du kommer til at bruge 300.000 kr. om året. Regner du med at leve 20 år på pension, får du brug for 6 millioner korner i pensionsperioden.

Du behøver dog ikke at spare helt så meget op. For det første forrentes din pensionsformue også mens du er på pension. For det andet falder dit forbrug med alderen, så du som 80-årig bruger mindre end, når du er 65.

Som tommelfingerregel er det tilstrækkeligt at have dækket to tredjedele af dit opsparingsbehov på pensionstidspunktet. Du kan altså ”nøjes” med 4 millioner kr. efter skat. Regner du med en længere levetid end 20 år, skal du forhøje beløbet.

Så lidt skal du spare op til pension

2. Undgå modregning i pensionstillægget

Det næste trin er, at planlægge din pensionsopsparing så du får mest muligt ud af din folkepension. Værdien af folkepensionens grundbeløb gennem 20 år er ca. 1 million kroner efter skat. Er du også berettiget til pensionstillægget, kan du lægge mange hundrede tusinde kroner oven i.

Pensionstillægget beregnes individuelt, og det kan være svært at få, hvis du har en høj indkomst. Det er dog muligt at få både grundbeløb og helt eller delvist pensionstillægget, hvis du eksempelvis har en opsparing i din bolig på 1,5 mio. kr. og op til ca. 1,5 mio. efter skat i dine pensionsordninger.

Sådan sparer du rigtigt op til pension

3. Spar op i din ejerbolig

Det tredje trin er, at sørge for, at en væsentlig del af din pensionsopsparing sker i din ejerbolig. Ejerboligen er et godt sted at spare op til pension, fordi du som hovedregel ikke betaler skat af fortjenesten, når du sælger.

En anden fordel ved at spare op i din ejerbolig er, at du spreder risikoen i din formue på flere forskellige typer aktiver. Derfor skal du livet igennem sørge for at sprede din formue i både fast ejendom, obligationer og aktier.

En anden fordel ved at lade fast ejendom være en del af din pensionsopsparing, er at det ikke giver modregning i folkepensionens pensionstillæg eller efterløn.

Det er et væsentligt bidrag til din pensionsopsparing, at du køber fast ejendom tidligt i livet og afdrager på lån.

Følger du disse tre trin er du godt på vej til en god pensionsopsparing, og det gælder især for mellem- og lavindkomster.

Få styr på pensionsopsparingen med uafhængig pensionsrådgivning.

Relaterede Nyheder