Få tjek på pensionen inden nytår
Se 3 ting du kan gøre for at forbedre din pensionsopsparing inden nytår. Tag de rigtige beslutninger i tide. Det værste, du kan gøre, er ikke at gøre noget.
3 råd til en bedre pension
Har du styr på din pensionsopsparing? Synes du, det er for besværligt og uoverskueligt og får du ikke gjort noget ved det? Det værste, du kan gøre, er ikke at gøre noget!
Tager du de rigtige beslutninger i tide, støber du et økonomisk fundament for en tryg alderdom, og giver dig måske muligheden for tidlig pension.
Her er 3 enkle råd med konkret vejledning til at sikre dig en god pensionsopsparing.
1. Indbetal til en aldersopsparing i år
Du skal oprette en aldersopsparing i din bank eller I dit pensionsselskab, hvis du ikke allerede har gjort det. Indbetal 5.500 kr. inden nytår. Aldersopsparingen er afløseren for den gamle kapitalpension.
Fordelen ved en aldersopsparing er den lave beskatning af afkastet. Du betaler ikke skat af udbetalinger fra din aldersopsparing, og du får ikke fradrag i skatten for dine indbetalinger.
Indtil 5 år inden din folkepensionsalder, kan du indbetale op til 5.500 kr. Er der mindre end 5 år til, kan du indbetale op til 54.200 kr. Dog falder indbetalingen til maksimalt 5.500 efter du er startet med at udbetale dine pensionsordninger med løbende udbetalinger. Vær dog Obs. på, at det ikke er alle typer pensioner der begrænser muligheden for at indbetale det høje beløb. Det er også kun udbetalinger af pensionsordninger efter 1. april 2018, der kan begrænse dig i at indbetale det høje beløb.
Fra 2023 bliver 5 års reglen til en 7 års regel og det lave beløb stiger til kr. 8.800, mens det høje beløb stiger til kr. 56.900.
Det er nemt at oprette en aldersopsparing i din bank eller dit pensionsselskab, så hvis du ikke har én allerede, bør du overveje det.
Aldersopsparing – pension uden fradrag og skat
2. Tjek din indbetaling til ratepension
Du bør sikre dig, at mest muligt af din pensionsindbetaling op til 59.200 kr. går ind på en ratepension. Ratepensionen er fleksibel, og du kan få pengene udbetalt over en periode på 10-30 år. Du kan også udskyde udbetalingen, hvis du har fordel af det, eller sætte den tidligt i gang, hvis du vil tidligt på pension.
Indbetaler du mere end 59.200 kr. årligt på en pensionsordning i et pensionsselskab, går det overskydende beløb automatisk ind på en livrente.
Indbetaler du ikke maksimumbeløbet på 59.200 kr. i dit pensionsselskab på rateopsparing, kan du indbetale restbeløbet på en privat ratepension i f.eks. din bank.
Fordelen ved en ratepension er den lave beskatning af afkastet, og så fordelen af, at fået et fradrag i topskatten ved indbetaling, mens ratepensionen beskattes i bundskatten ved udbetaling. Undgå som hovedregel at indbetale mere til ratepension, hvis du ikke kan trække hele beløbet fra i din topskat. For meget pensionsopsparing giver nemlig senere ved udbetaling modregning i folkepensionens pensionstillæg, og det kan gøre det til en økonomisk ulempe for dig.
Vil du vide, om det kan betale sig for dig at spare mere op i pension, bør du få uafhængig pensionsrådgivning
3. Vælg den rigtige risiko
Har du en markedsrenteordning i f.eks. PFA, Danica, AP Pension, Topdanmark, Velliv m.fl., kan du vælge din egen risikoprofil.
Vælger du lav risiko, får du næsten intet afkast af din opsparing. Til gengæld har du stor sikkerhed for værdien af din opsparing før omkostninger, skat og inflation. Vælger du høj risiko, kan afkastet svinge meget fra år til år.
Er der mere end 10 år, til du går på pension, kan du sandsynligvis tåle mindst middel risiko eller måske lidt højere. Er du under 45 bør du vælge mellemhøj eller høj risiko. Er der mindre end 5 år til din pension, bør du vælge lav eller middellav risiko, medmindre du udsætter udbetalingen i mere end 10 år.
Har du en arbejdsmarkedspension hos AkademikerPension, P+ og flere andre selskaber, kan du som hovedregel ikke vælge risikoniveauer.
Du kan heller ikke vælge risikoprofil i gamle gennemsnitsrenteordninger, da afkastet er fastlagt inden for snævre rammer.
Kontakt dine pensionsselskaber og hør, hvilke muligheder du har.
Er risikoen på din pensionsopsparing høj nok?
Satser og beløbsgrænser i denne artikel er for 2022