fbpx
Lån i boligen som pensionist

Lån i boligen som pensionist

Det er en myte, at pensionister ikke kan låne i boligen. Langt de fleste kan låne op til 40 % af boligens værdi. Lever du op til kravene for at låne som pensionist?

Regler for at låne som pensionist

Det er en udbredt misforståelse, at banken og realkreditselskabet smækker kassen i, så snart du begynder at blive grå i toppen. Det er ikke tilfældet – ikke nødvendigvis.

Som reglerne er, kan du, efter du fylder 55 år, belåne din bolig med op til 60 % – endda uden afdrag i op til 30 år. Din bolig skal være velholdt og ligge i et område, hvor boliger af samme type handles jævnligt.

Det forudsætter derudover, at du kan servicere gælden. Det vil sige, at du skal have et tilstrækkeligt stort rådighedsbeløb eller fri formue, så du kan betale dine faste udgifter og renter. Derudover skal du have et passende beløb til mad, husholdning, ferie osv.

Du kan altså godt låne, selvom dine udgifter er større end dine indtægter, hvis du har fri formue i kontanter eller værdipapirer, du kan trække på over en årrække.

Men læg mærke til, at det er generelle retningslinjer. Banken kan have andre og mere restriktive regler, hvor det kan være nødvendigt at lede et mere imødekommende bank/realkreditselskab.

Vælg afdragsfrie lån

Når du er på pension, skal du bruge de penge, du har sparet op i pensioner, frie midler eller i friværdi i boligen. Derfor bør du ikke, når du nærmer dig eller er gået på pension, vælge lån med afdrag, da det jo er en yderligere opsparing.

Det er sandsynligvis uklogt ikke at have gæld i din bolig. godt nok giver nul gæld en lav boligomkostninger, men du har til gengæld en stor del af din formue, du ikke kan forbruge. Det er som hovedregel optimalt at have gæld på 40 % af boligens værdi, når du går på pension – her er bidragssatsen så lav som mulig. Er du ekstremt velhavende, er der ingen grund til at have gæld.

Den lave belåning giver dig mulighed for at vælge en afdragsfri periode. Vælger du variabel rente kan du få helt op til 30 år uden afdrag. Vælger du fast rente kan du få afdragsfrihed i op til 10 år – der kan forlænges efter de nuværende regler.

Derfor skal du have 40 % gæld i boligen

Få den bedste økonomi i pensionstilværelsen

Kombinerer du billige lån i boligen med skatteoptimal udbetaling af dine pensioner og træk på frie midler, har du et godt udgangspunkt for en god pensionsøkonomi.

Vil du være sikker på at udnytte dine muligheder bedst muligt, bør du planlægge pensionsøkonomien i god tid, inden du går på pension. Det gør du bedst ved at få en uafhængig rådgiver til at lave en plan for din økonomi i pensionstilværelsen.

Relaterede Nyheder