Sådan planlægger du tidlig pension

Vil du gå tidligt på pension, skal du planlægge det i god tid. Det kræver, at du sænker dit forbrug og hæver din opsparing. Se hvordan du planlægger en tidlig pension.

Unge valg påvirker livet som pensionist

Dit liv kan opdeles i en række faser, eksempelvis: uddannelse, etablering af familie, arbejdsliv, pension og alderdom. Hver periode har sine muligheder og udfordringer. Mange af de økonomiske valg du tager (eller ikke tager) i de unge år, har stor indflydelse på de vilkår, du har senere i livet som pensionist.

Dit valg af uddannelse har konsekvenser for, hvordan din løn udvikler sig mange år frem i tiden. Der er naturligvis forskel på folk, men du kan planlægge din økonomi i detaljer med stor sikkerhed, allerede når du har fået dit første job efter uddannelsen.

Som dansk lønmodtager, kan du fremskrive din løn og pensioner med stor sikkerhed. De er i høj grad bestemt af overenskomster og de ret trygge danske arbejdsmarkedsvilkår.

Frihed til at vælge hvornår du går på pension

Sikkerhed om indkomst giver dig gode muligheder for på et tidligt tidspunkt at planlægge at gå tidligt på pension, hvis du ønsker det. Jo tidligere du begynder, desto lettere er det at realisere en tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Staten bestemmer, hvornår du kan få folkepension, efterløn og så videre, men du bestemmer alligevel selv, om du vil gå på pension som 55-årig, hvis det er det, du vil. Du har friheden til at gøre, som du vil, men der følger naturligvis en økonomiske virkelighed med dine valg.

Få mere ud af din pensionsopsparing

Sænk forbrug og øg opsparing

Hvis du vil gå tidligt på pension, skal du i gang med at tilpasse forholdet mellem forbrug og opsparing mange år i forvejen. Det kræver, at du sparer mere op end, dine kolleger med tilsvarende uddannelse og job. Vil du på pension 5 år før, har det stor betydning for din opsparing, fordi de sidste opsparingsår har den største renters rente-effekt.

Det er for de fleste kun muligt at gå tidligt på pension, hvis du kan sænke dit forbrug. Det betyder eksempelvis mindre bolig, kun én bil og et mindre rådighedsbeløb. Ifølge min erfaring kræver 5 års tidligere pensionering, at dit rådighedsbeløb gennem dit liv skal sænkes med cirka 20 %. Du skal altså reduceret dit løbende forbrug forholdsvis meget.

Sådan planlægger du at gå tidligt på pension

Brug disse 6 punkter, når du planlægger at gå tidligt på pension.

  1. Vælg det år, du vil gå på pension.
  2. Lav en plan, der viser din indkomst efter skat, forbrug og mulig opsparing frem til det pensionsår, du har valgt.
  3. Beregn dine samlede udgifter i den forventede restlevetid efter pensioneringen er nået.
  4. Beregn dit opsparingsbehov efter skat som andel af den samlede nedsparing (fra pkt. 3). Jo tidligere du går på pension, desto større skal din formue være. Husk dog at renters rente vil betale en del af nedsparingen. Du kan regne med 4 % i denne annuitetsberegning (denne del kan godt være svær selv at udregne).
  5. Brug de muligheder, som reglerne giver dig for at spare skat og skabe et større afkast med tilpas risiko.
  6. Tilpas løbende planen til din situation.

Hvis pengene ikke rækker i planen, må du starte forfra, indtil du når et passende niveau på forbrug i dag og muligheder senere.

Svært at gøre om

Vær opmærksom på, at det kan være svært at ændre beslutningen, når du først er gået på pension. Det er ofte umuligt at gå tilbage til et job eller en branche, når du har været ude af arbejdsmarkedet i bare få år. Så tænk dig om, inden du tager den endelige beslutning om at gå tidligt på pension.

Hvor meget skal du spare op til pension?

Relaterede Nyheder