Skattefri udbetaling af efterlønspenge
Fra nytår kan du få skattefri udbetaling af efterlønspenge. Det er et rigtig godt tilbud, men der er også gode grunde til at sige nej tak.
Så mange efterlønspenge kan du få
Betaler du stadig til efterlønsordningen, er du ikke alene, da cirka 330.000 danskere er med ordningen. I hele første halvdel af det nye år har du endnu en mulighed for at få udbetalt dine efterlønspenge skattefrit, hvis du ikke allerede har fået dem i 2012 eller 2018.
Hvor meget, du kan få udbetalt, afhænger af, hvor længe du har betalt til ordningen. Dine indbetalinger fra 1999 frem til 10. oktober 2020 kan du få udbetalt skattefrit, mens du betaler en afgift på 30 % af dine indbetalinger herefter.
Har du betalt dine efterlønsbidrag i hele perioden, kan du få op til 138.415 kr. dvs. 137.440 kr. efter 30 % afgift af de seneste bidrag. Hertil kommer dine bidrag frem til udbetalingstidspunktet.
Tilbuddet om udbetaling af efterlønspenge er på mange måder fordelagtigt. Du får skattefri udbetaling af bidrag, som var fradragsberettigede ved indbetaling. Dertil kommer, at du reelt får udbetalt, mere end du har indbetalt. Udbetalingen beregnes nemlig med den seneste sats for efterlønsbidrag, der jo er steget over årene.
Tjek din efterløns- og folkepensionsalder
Få flere artikler som denne
Kan du lide denne artikel? Få vores gratis nyhedsbrev, FinansNYT. Hold dig orienteret om privatøkonomi, og få gode råd til at indrettet dig bedst muligt.
Grunde til at blive i efterlønsordningen
Der kan dog være gode grunde til at takke nej til tilbuddet om udbetaling af efterlønspengene og blive i ordningen. Det gælder naturligvis, hvis du planlægger at gå på efterløn eller gerne vil bevare muligheden for at gå på efterløn.
Men også hvis du fortsætter på arbejdsmarkedet og bliver i ordningen til din folkepensionsalder uden at gå på efterløn, kan der være gode grundet til at blive i ordningen. I det tilfælde får du nemlig en skattefri præmie på 167.169 kr., hvilket er godt 30.000 kr. mere end den skattefri udbetaling, du kan få nu.
Endelig skal du være opmærksom på, at du samtidig forlader seniorjobordningen, hvis du melder dig ud af efterlønsordningen og får pengene udbetalt. Seniorjobordningen giver dig ret til ansættelse i kommunen på overenskomstmæssige vilkår, hvis du bliver ledig og din dagpengeret udløber indenfor de sidste 5 år før efterlønsalderen.
Du ansøger om at få udbetalt efterlønsbidrag på din A-kasses website. Her kan du også søge rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvad der bedst kan betale sig for dig.