fbpx

Tag bæredygtighed med ind i din pensionsopsparing

3 pensionskassers generalforsamlinger har bestemt, at de fremover ikke skal investere i kul – men de gør det alligevel.  Men du kan selv gøre det – det er faktisk ret let at investere bæredygtigt!

Det handler ikke om at opføre sig ufornuftigt, ultra økologisk eller på anden måde afvigende i din investeringsadfærd. Det handler bare om sund fornuft i dine investeringer i forhold til en lang række forhold. Forhold, som du sikkert fra start egentlig bare ville nikke genkendende til og sige, ” hvorfor gør jeg ikke det allerede?”

Hvordan lyder det at undgå investeringer i virksomheder, der producerer, ejer eller understøtter: porno, spil, narkotika, alkohol, forsvarssystemer, våben, udnyttelse af børnearbejde og lignende?

Hvordan lyder det at investere dine pensionspenge i virksomheder, som hele tiden forsøger at bruge den nyeste teknologi til at fjerne forurening, spild og in-optimale processer i deres produktion? Det virker nok helt naturligt at gøre det for de fleste danskere.

Bestemt af andre

Men det gør de fleste danskere ikke. Det gør de ikke, fordi der er nogen, som bestemmer for dem. Det er pensionskasserne – de tvungne pensionsordninger – der hvor de fleste danskere har en del af deres pensioner.

På de seneste generalforsamlinger har tre pensionskasser (magistrene, arkitekterne og ingeniørerne) hver for sig valgt ikke at investere i kul og fossile brændsler fremover. Men alle tre har valgt på hver deres måde at undersøge forholdene nærmere alligevel – altså følger de ikke umiddelbart generalforsamlingernes beslutning.

Tvivlsomt om det overhoved er lovligt.

I næste uge skal juristerne og økonomerne stemme om det, og så bliver det jo spændende, om JØP følger en evt. lovlig beslutning fra juristerne selv om ikke at investere i kul!

Meget tvivlsomt projekt magistrenes, arkitekternes og ingeniørernes pensionskassers bestyrelser er ude i. Generalforsamlingen er jo der, hvor medlemmerne på demokratisk vis ændrer selskabernes strategi. Desværre er det ofte direktionerne i pensionskasserne, som bestemmer, hvad bestyrelserne skal mene – det burde jo faktisk være omvendt.

Bestem selv

Du kan dog selv investere din egen opsparing bæredygtigt – altså de penge du ikke har i din pensionskasse.

Det findes bæredygtige aktieindeks, som er lette at investere i. Dow Jones Sustainable Index (DJSI) er et eksempel på, hvordan man sammensætter aktieinvesteringer på en bæredygtig og etisk forsvarlig måde.

Hvis du ønsker indekset afspejlet i din portefølje, kan du eksempelvis gøre det gennem investeringsforeninger. I Danmark findes eksempelvis følgende investeringsforening – Sparinvest INDEX DJSI World.

Det er faktisk ret ligetil at tage stilling til sine investeringer – og det er lige så let for pensionskasserne. Du kan jo vælge at gå lidt foran her!?

Relaterede Nyheder