fbpx
Uafhængige investeringsforeninger er bedst

Uafhængige investeringsforeninger er bedst

Har du investeret i bankens egen investeringsforening? Så betaler du sandsynligvis unødvendige penge til banken hvert år. Det kan du undgå ved at vælge uafhængige investeringsforeninger.

Langt de fleste banker anbefaler deres egne investeringsforeninger, når de rådgiver dig om, hvordan du skal investere. Derfor kan du ikke vide, om du får den løsning, der er bedst for dig, eller dén, der er bedst for banken.

I denne tid, hvor værdipapirmarkedet spinder guld til investorerne, er det svært at være utilfreds, næsten uanset hvilke forslag du har fået fra din rådgiver. Men du skal ikke måle effekten af bankens porteføljeforslag i en opgangsperiode, for det er ikke svært at give dig et ordentligt afkast i en periode, som den vi har nu. Det er først i et faldende marked, at du ser din reelle risiko.

Kickback koster dig dyrt

Bankerne kæmper hårdt om de gode kunder, og på investeringsområdet sker det, at de lover lige lovlig meget. Bankerne går benhårdt efter at tjene mest muligt på dine penge. Derfor har de opfundet et system, hvor investeringsforeningerne betaler bankerne for at henvise kunder. Det hedder henvisningsprovision – populært kaldt kickback.

Vælger du en investeringsforening, som betaler kickback til din bank, er det mest almindelige, at banken modtager provision, hvert eneste år, du har penge i foreningen. Du betaler selv provisionen gennem dine omkostninger på investeringen. Holder du investeringen i 10 år, og er kickback 1 %, betaler du indirekte 10 % af depotets værdi til banken.

Det er mange penge, og det reducerer dit afkast kraftigt. Det er særligt tydeligt i perioder med lavt afkast. Derfor skal du så vidt muligt vælge investeringsforeninger, som slet ikke eller kun i begrænset omfang betaler kickback. Den sikreste måde at undgå reduceret afkast pga. kickback er at vælge uafhængige eller indekserede investeringsforeninger.

Læs artiklen: Bankerne tjener milliarder på investeringsforeninger

Ulige forhold for uafhængige investeringsforeninger

Uafhængige investeringsforeninger lever et hårdt liv, fordi de ikke får leveret kunderne fra bankerne, da de jo ikke betaler kickback. Derfor skal de arbejde hårdt for at skaffe kunder i butikken.

Ofte er det svært eller umuligt at finde de uafhængige investeringsforeninger i netbanken, fordi de simpelthen er gemt væk. Som kunde skal du altså kende investeringsforeningen på forhånd, og du skal måske endda spørge i banken, før du får lov til at købe den.

Hvad betyder 1 % kickback for din opsparing?

Det kan være svært at forstå, hvad 1 % kickback betyder for din opsparing. Hvor mange penge det drejer sig om, kan du se nedenstående graf. Grafen viser, dit tab ved at betale kickback på en pensionsopsparing på 1 mio. kr. over 30 år.

Tab ved valg af forkert investeringsforing med kickback på 1 %

Tab ved valg af forkert investeringsforening. Figuren viser, hvor meget af dit udbytte, banken tager, hvis du vælger en investeringsforening, der betaler 1 % i kickback til banken om året. Der regnes med en primo formue på 1 mio. kr. og et årligt afkast efter omkostninger på 5 %.

Som du kan se, er det ikke småpenge det drejer sig om – det er helt urimeligt mange penge. Som det er fungerer bankernes investeringsforeninger som et tagselvbord for bankerne, og det fortsætter indtil kunderne siger fra. Vil du undgå, at en stor del af din opsparing går til kickback, må du fortælle din bank, at du ikke vil have investeringsforeninger, som betaler kickback.

Læs artiklen: En unødvendig omkostning

Uafhængige investeringsforeninger giver bedre afkast

En af de uafhængige investeringsforeninger, som er kommet frem efter finanskrisens start, er Optimal Invest.

Optimal Invest har 3 investeringsforeninger med omkostninger, som typisk ligger omkring 1-1,5 % p.a. lavere end bankernes tilsvarende investeringsforeninger.

Det burde jo tiltrække kunder som sukker tiltrækker bier. Alligevel har Optimal Invest haft en meget træg vækst, og de lever fortsat et meget stille liv.

Afkastet lever fuldt op til markedet i øvrigt. Faktisk har performance været rigtig god. Det burde altså være en investeringsforening, som var i valgklasse for rådgiverne, hvis det var kundernes interesser, der bliver set på først og fremmest.

Hvad siger din bank, hvis du vil have en uafhængig investeringsforening ind i din portefølje? Du får sikkert at vide, at det er afkast og ikke omkostninger, der betyder noget. Men i sidste ende får du det største gennemsnitlige afkast, når du minimerer de samlede omkostninger, og det gør du bedst i øjeblikket i uafhængige investeringsforeninger som fx Optimal Invest.

Læs artiklen: Billige investeringsforeninger

Relaterede Nyheder