fbpx
Tjekliste til forskudsopgørelsen 2023

Tjekliste til forskudsopgørelsen 2023

Din forskudsopgørelse for 2023 er på vej. Se 9 ting, du skal holde øje med på din tjekliste til forskudsopgørelsen.

Særlig vigtigt at tjekke dine tal i år

Din forskudsopgørelse for 2023 er tilgængelig på www.skat.dkfra tirsdag d. 15. november. Forskudsopgørelsen er et slags budget over dine forventede skattepligtige indtægter og fradrag. Derfor bør du altid tjekke, om dine oplysninger i årsopgørelsen passer sådan nogenlunde. Gør de ikke det, risikerer du at skulle betale restskat eller at komme til at betale for meget i skat, som du først får tilbage som overskydende skat i marts næste år.

I år er det særlig vigtigt at tjekke og rette oplysninger, fordi mange har omlagt lån, tilpasset lån til en højere rente eller indfriet eller optaget lån. Desuden kan der være forskudsregistreret store kapital- eller aktieafkast fra andre år, og det kan ikke forventes, at eksempelvis udbyttegivende investeringsforeninger (generelt) giver udbytte i 2023.

Derfor er det vigtigt at tilpasse skat i 2022, så tjek lige din forskudsopgørelse for 2022, når du er i gang. Passer den ikke, bør du overveje om det kan svare sig at rette den også. Kan du eksempelvis undgå ekstraskat ved at indbetale til pension, eller sænke aktieindkomstskatten ved at sælge aktier med tab?

Du har sandsynligvis en del ting at tilpasse i økonomien og forskudsopgørelsen i år.

Din tjekliste til forskudsopgørelsen 2023.

  1. Indkomst før skat og arbejdsmarkedsbidrag, men efter indbetaling til pension via din arbejdsgiver. Hvis du ikke har skiftet job og/eller har ændret arbejdstid eller fået lønforhøjelse, skal du bare tjekke, at det passer sådan nogenlunde.
  2. Forventet indskud på privat ratepension og livrente uden om firmapensionsopsparing.
  3. Befordringsfradrag. Hvis du forventer at arbejde hjemme i dele af 2023, skal du korrigere fradraget for det forventede antal hjemmearbejdsdage.
  4. Renteudgifter. Har du omlagt lån, indfriet lån eller optaget nye lån, eller har du fået rentetilpasset dine realkreditlån til en lavere eller højere rente, bør du opdatere dine forventede renteudgifter.
  5. Aktieindkomst. Har du investeret mere i aktier, der forventeligt giver udbytte i 2023, eller forventer du at sælge ud af dine aktier i 2023 og dermed realisere en gevinst, bør du opdatere din forventede aktieindkomst.
  6. Fradrag for fagforening, a-kasse og evt. efterlønsbidrag.
  7. Forventet bidrag til velgørende organisationer, der giver fradrag
  8. Er du folkepensionist og får du udbetalt folkepensionens pensionstillæg helt eller delvist, bør du tjekke, om du kan undgå eventuel modregning.
  9. Over- og underskud af virksomhed og udlejning af f.eks. forældrekøbslejlighed, udlejning af sommerhus og lignende.

Når du har kontrolleret, rettet og godkendt din årsopgørelse, bliver der genereret et nyt skattekort, som din arbejdsgiver får automatisk. Du bør opdatere din forskudsopgørelse inden nytår.

Kunsten at få mest muligt ud af sin økonomi

Lettere at rette tal i årsopgørelsen

Skat har i år tilføjet en ny funktion, der hjælper dig med at finde præcis de felter i forskudsopgørelsen, du skal tjekke og rette.

Tjek og ret dine tal her Forskudsopgørelsen – Skat.dk

Relaterede Nyheder