Uge 43 - 2016 

Tjek dine pensioner

Pensionsomkostninger er en af de største omkostninger i din privatøkonomi. Tjek dine pensioner for unødvendige omkostninger en gang i mellem. Gør du det lige nu, kan du slå to fluer med et smæk.

Lige nu er et særligt godt tidspunkt at tjekke omkostningerne i dine pensioner, for så kan du samtidig se, om du har brug for at indbetale ekstra til pensionerne i år.

Mange omkostninger på pensionsopsparing

Pensionsudbyderne har mange forskellige måder at opkræve omkostninger fra din pension. Der er nærmest lige så mange måder, som der er udbydere af pensionsordninger. Der er nogle omkostninger, som er særligt skadelige for afkastet i din pensionsordning.

Du betaler typisk omkostninger for fire ydelser i dine pensionsordninger:

  1. Transaktionsomkostninger – omkostninger ved køb og salg af værdipapirer. Jo flere transaktioner, desto større omkostninger.
  2. Depotomkostninger – omkostninger ved at have et værdipapirdepot. Jo større depot, des flere omkostninger.
  3. Informationsomkostninger – omkostninger til information om udvikling i markederne. Jo mere spekulativt, der investeres des højere omkostninger.
  4. Rådgivningsomkostninger – omkostninger til rådgivning om opsparing og investering. Jo mindre du klarer selv, des højere omkostninger.

Kend dine omkostninger på investering

Sænk dine omkostninger

Fordi omkostningerne bregnes som beskrevet ovenfor, er det bedst, at du placerer dine penge passivt med en lang tidshorisont. Det er muligt for de fleste. Investerer du passivt med lang horisont, bør dine omkostninger ikke være højere end 0,5 % om året.

Læs om Aktiv og passiv forvaltning af investeringer

Er dine omkostninger højere den 0,5 %, bør du gøre noget for at sænke omkostningerne. Du kan forhandle med din pensionsudbyder, eller hvis du er i en tvungen ordning, kan du vælge at investere i fonde med lave omkostninger. Kan du spare bare en halv procent i omkostninger om året, kan du redde dig selv flere hundrede tusinde kroner mere til at leve for i pensionstilværelsen.

Hvor meget betyder lavere omkostninger for din pension?

Omkostninger i en bunden ordning

Er du i en ordning, hvor du ikke frit kan vælge, hvordan du placerer dine penge, bør du undgå at betale depotomkostninger uden for investeringsfonde og omkostninger til information. Du bør også undgå at betale for rådgivning, hvor rådgiver samtidig sælger produkter. Som tommelfingerregel bør dine samlede omkostninger højst være 0,5 %.

Undgå så vidt muligt at betale en procentdel af formuen til en pensionsudbyder, og få i stedet en fast pris for det hele.

Læs mere om, hvordan du sparer omkostninger i pensionerne i Berlingske Business på lørdag d. 29. oktober eller i FinansNYT i uge 44. Her går jeg mere i detaljer og kommer med tal og eksempler.

Spar penge ved at investere i eget depot

okt 24th, 2016 | Tags: ,