fbpx
Bankerne tjener milliarder på investeringsforeninger

Bankerne tjener milliarder på investeringsforeninger

Bankerne tjener milliarder på investeringsforeninger. Ny beregning viser omkostninger på 10 % af afkastet. Problemet er formidlingsprovision og dårlig rådgivning.

Bankernes investeringsforeninger siden finanskrisen givet et samlet afkast på 271 milliarder kr. men i samme periode har de opkrævet 27 mia. i administrationsomkostninger. Det svarer til 10 %! Beregningen er foretaget af DR på baggrund af tal fra Finanstilsynet. Ifølge DR er investeringsforeningernes omkostninger steget med 71 % siden 2009.

Formidlingsprovision – en unødvendig omkostning

Kritik af formidlingsprovision

Forbrugerrådet Tænk kritiserer bankernes praksis med at modtage formidlingsprovision fra egene investeringsforeninger. Det gør markedet uigennemskueligt og ødelægger konkurrencen.

Formidlingsprovision er forbudt i Holland, Australien og Storbritannien. Et udvalg undersøger i øjeblikket om formidlingsprovision også skal forbydes i Danmark.

Læs artiklen: Formidlingsprovision stjæler dit udbytte

Dårlig rådgivning i banken

Forbrugerrådets seniorøkonom Troels Hauer Holmberg mener, formidlingsprovision er blevet et tagselvbord for bankerne.

”Det ødelægger simpelthen rådgivningen og hele markedet. For det betyder, at forbrugerne ikke får det produkt, der er bedst og billigst for den enkelte forbruger, men det der er bedst for banken”, siger Holmberg til DR.

Forbrugerrådet vurderer, at der sker en overbetaling på flere milliarder kroner hvert år. For den enkelte løber omkostningerne let op i 10.000 kr. om året.

Læs: Forbrugerrådet: Vi betaler milliarder for meget i gebyrer

Relaterede Nyheder