Har du råd til at renten stiger?

Er det bedst at vælge variabelt forrentede eller fastforrentede lån i boligen? Hvor rentefølsom er du egentlig, har du råd til at renten stiger? Alle taler om renterne, men ingen kan vide, hvad der kommer til at ske. Rentetilpasningslån har i flere år været det billigste tilbud på markedet. Men da et boliglån er en vare, som normalt løber over 20-30 år, så skal den billigste løsning også være billigst i hele perioden. Set over så mange år får begrebet rentefølsomhed lige pludselig stor betydning. Du er derfor nødt til at se på hele dit låns løbetid for at bedømme din rentefølsomhed. Ingen kan spå om renten. Byg derfor ikke dit valg af lån på gæt, men på fakta om din økonomi. Sådan vælger du det rigtige realkreditlån

Fast eller variabel rente?

Risikoen er størst på variabelt forrentede afdragsfrie lån, fordi nettoydelsen ved rentestigninger ændrer sig mest på rentetilpasningslån uden afdrag. Det viser beregninger foretaget af Kim Valentin. Tallene viser også, at du kan nedbringe risikoen på denne lånetype betydeligt, hvis du kan nedbringe løbetiden. Skemaet herunder viser ændringer i økonomien ved valg af rentetilpasningslån i forhold til udgangspunktet en fast rente over henholdsvis 10 og 30 år. Når du skal vælge rente, må du først bedømme, hvor meget dit forbrug bliver påvirket af stigende renter. Og så skal du vide, hvor hurtigt du kan afdrage lånet med henholdsvis fast og variabel rente. Der ingen grund til at betale for en 30-årig fast rente (5 %), hvis du kan afdrage lånet over 10 eller 20 år. Hvis du kan betale lånet tilbage over 10 år til en rente på 4 % p.a., så er prisen for at vælge en fast rente altså 2,5 % p.a. og ikke 3,5 % p.a. Din pris for at begrænse risikoen falder altså i forhold til, hvor hurtigt du kan afdrage lånet. Fast eller variabel rente – hvilken type lån skal du vælge?

Hvor rentefølsom er du?

Din privatøkonomi består på udgiftssiden af opsparing, nødvendigt forbrug og luksusforbrug. Hvis du har valgt et rentetilpasningslån, er det ofte opsparingen, der bliver påvirket af rentestigninger, selvom det burde være ”luksussen”. Opsparingen sikrer nemlig det udskudte forbrug, dvs. dit forbrug, når du går på pension eller uforudsete udgifter. Variabelt forrentede lån er derfor sjældent velegnede i privatøkonomier uden luksusforbrug, fx unge familier med ny bolig, fordi risikoen er for stor. Paradoksalt nok kan det være rentetilpasningslånet, der bringer luksusforbrug ind i økonomien. Hvis du er rentefølsom, er det derfor vigtigt at du bruger den aktuelle lave rente til at fjerne hele eller dele af usikkerheden i din økonomi. Se hvordan vi hjælper dig med at vælge de rigtige boliglån.
Relaterede Nyheder