fbpx

9 gode råd om køb af andelsbolig

Vil du købe en andelsbolig? Undgå ubehagelige overraskelser. Her er 9 gode råd om køb af andelsbolig, der giver dig de bedste forudsætninger for et godt køb.

Det er nemt at købe andelsbolig, du melder dig reelt bare ind i andelsboligforeningen ved at betale for din andel med ret til en bestemt bolig. Du gør dog bedst i at undersøge en række ting, inden du beslutter dig for at købe en andelsbolig.

Her er en tjekliste med 9 gode råd om køb af andelsbolig, der giver dig de bedste forudsætninger for at gøre et godt køb.

1. Værdiansættelse

Er værdiansættelsen af ejendommen rimelig? Er ejendommen vurderet højest muligt med en valuarvurdering, eller er den vurderet ud fra den offentlige vurdering eller anskaffelsesprisen? Værdien kan være oppustet, eller der kan være skjulte værdier i ejendommen.

2. Læs vedtægter og husorden grundigt

Mange andelsforeninger benytter standardvedtægter. Du bør dog læse vedtægterne grundigt, fordi der kan være regler, der sætter grænser for, hvordan du kan bruge din bolig f.eks. om du kan udleje via Airbnb, kan have husdyr mm. Det er endnu vigtigere, at du læser husordenen, hvis der er en, den kan indeholde regler, der kan sætte snævre rammer for dig som andelshaver.

3. Læs generalforsamlingsreferater

Læs de seneste referater fra generalforsamlinger i foreningen. Her kan du se de seneste beslutninger, der er taget i foreningen. Det kan også give dig et godt indtryk af foreningens planer for fremtiden, om foreningen er veldrevet, og om der er konflikter mellem grupper af andelshavere. Er du i tvivl om noget, så kontakt formanden.

4. Tjek foreningens regnskab og budget

Tjek foreningens regnskaber og budget. Er der styr på driften, er der overskud eller underskud? Læs også nøgletalsskemaet, der fremlægges på generalforsamlingen. Har foreningen udlejning af erhvervslejemål, kan det udgøre en ekstra risiko, hvis disse lejemål kommer til at stå tomme i lang tid.

5. Gælden i andelsboligforeningen

Undersøg foreningens gæld. Er der fast eller variabelt forrentede lån, er der swap-lån eller afdragsfri lån. Hvor stor er gælden? Belåningsgraden bør være under 70 %.

Køb af andelsbolig – 3 bedste råd

6. Har foreningen en vedligeholdelsesplan?

Er der planlagt større moderniserings- eller vedligeholdelsesarbejder, der giver kommende forhøjelser af den månedlig boligafgift? Afsættes der midler til disse arbejder i budgettet? Hvilke fremtidige udgifter kan foreningen forvente?

7. Hvordan fungerer foreningen?

Er det en stor andelsforening med en professionel bestyrelse eller en lille velfungerende bestyrelse? Forventes det, at du deltager i arbejdsweekender og vedligeholdelse af fællesarealer? Må du fremleje boligen, hvis du f.eks. arbejder i udlandet i en periode. Tillader vedtægterne forældrekøb, må du have husdyr? osv.

8. Betal ikke penge under bordet

Acceptér aldrig at betale penge under bordet for en andelsbolig, og betal ikke mere end markedsprisen for eventuelt medfølgende inventar.

9. Søg rådgivning

Har du brug for hjælp til at vurdere foreningens økonomi, eller vil du bare være sikker på at gøre et godt køb? Få hjælp fra en professionel rådgiver, der kan rådgive dig om både økonomiske og juridiske forhold.

Få uafhængig rådgivning om køb af andelsbolig, økonomi og jura

Relaterede Nyheder