fbpx
De nye boligskatter

De nye boligskatter

De fleste får lavere boligskatter. Resten får til gengæld en skatterabat, så de ikke skal betale mere. Nye muligheder for indefrysning af boligskat.

Lavere eller højere boligskat

Vurderingsstyrelsen har sendt et oplysningsbrev til boligejerne om de nye boligskatter. Brevet indeholder en beskrivelse af de nye boligskatteregler, og hvad det betyder for boligejerne.

Din boligskat beregnes som en procentdel af din ejendomsvurdering, kaldet skattesatsen. Efter de nye regler sættes satserne ned i 2024. Det betyder, at 4 ud af 5 boligejere får lavere boligskat, også selvom deres ejendomsvurdering stiger.

For nogle boliger, primært i og omkring de store byer, vil ejendomsvurderingen stige så meget, at skatten vil stige, trods laver satser. Ejerne af disse boliger får derfor en skatterabat, der sikrer, at deres boligskat ikke stiger. Rabatten trækkes fra boligskatten hvert år, så længe du ejer boligen, og skal ikke tilbagebetales.

Usikker effekt af skatterabat

Vurderingsstyrelsens brev nævner det ikke, men du bør være opmærksom på, at når du sælger din boligen, skal den nye køber betale den højere ejendomsskat uden skatterabat. Den højere skat vil sandsynligvis på kort sigt betyde lavere priser. På længere sigt vil denne effekt være svær at måle.

Skatterabatten vil dog på kort sigt kapitaliseres ud i en lavere pris på ejendommen, hvorfor rabatten på kort sigt sandsynligvis vil være neutral for din økonomi. Altså kort sagt – lavere skat men også lavere salgspris, da skatten vil stige ved salg af ejendommen.

Store ændringer i boligskatterne på vej – Finanshuset Fredensborg

Mulighed for indefrysning af stigninger

Fremover kan din ejendomsvurdering stige i takt med priserne på ejendomsmarkedet, og så vil din ejendomsskat også stige. Denne stigning kan du indefryse som et lån, så din løbende boligskat forbliver den samme.

Indefryser du allerede din grundskyld, fortsætter den ordning automatisk. Du kan selv vælge ordningen til eller fra på din forskudsopgørelse.

Vær opmærksom på, at du fremover både kan indefryse både ejendomsværdiskat og grundskyld, og at der fra 1. januar 2024 tilskrives renter på ny indefrysning.

Skatterabat og salg af bolig – Finanshuset Fredensborg

Ny boligskat med foreløbig vurdering

Du kan se din boligskat beregnet efter de nye regler i din forskudsopgørelse for 2024, der er klar midt i november 2023. Fremover skal du betale hele din boligskat til staten via årsopgørelsen. Du modtager derfor ikke længere opkrævning af grundskyld fra kommunen.

Da de nye ejendomsvurderinger for 2022 ikke bliver klar i tide, beregnes din ejendomsskat for 2024 ud fra en foreløbig ejendomsvurdering. Du kan se din foreløbige vurdering på Vurderingsportalen fra d. 12. september.

Relaterede Nyheder