fbpx
Store ændringer i boligskatterne på vej

Store ændringer i boligskatterne på vej

Der er store ændringer i boligskatterne på vej fra 2024. Mange slipper billiger mens få skal betale mere.

De nye boligskatter

Ændringerne i boligskatterne hænger sammen med de nye ejendomsvurderinger, der endelig træder i kraft fra d. 1. januar 2024.

Boligskatten består af to dele, ejendomsværdiskatten, der beregnes af ejendommens værdi og betales til staten, og grundskyld, der beregnes af grundens værdi og betales til kommunen.

Satserne for ejendomsværdiskat og grundskyld bliver generelt sænket. Ejendomsværdiskatten falder fra 0,92 % til 0,51 %. Grundskylden, der varierer fra kommune til kommune, bliver i gennemsnit sænket fra 2,7 % til 0,74 %.

De nye satses beregnes af de nye, og i langt de fleste tilfælde højere, ejendomsvurderinger. Du betaler dog kun skat af 80 % af den vurderede ejendomsværdi.

Når du får din nye ejendomsvurdering – Finanshuset Fredensborg

Rabat hvis skatten stiger

Skatteministeriet vurderer at 4 ud af 5 boligejere skal betale en laverer boligskat efter de nye regler. For de resterende boliger bliver boligskatten højere efter de nye regler.

Der indføres dog en skatterabat, der betyder, at stigningen i boligskat fra 2023-24 først skal betales af de nye ejere, næste gang ejendommen handles. Boligskatterne kan dog stige for nuværende ejere fra 2024 og frem, i takt med at værdien af ejendommen stiger.

Ejendomsskat er en væsentlig omkostning – Finanshuset Fredensborg

Vær opmærksom ved skift i ejendomskategori

Du skal være særlig opmærksom, hvis din ejendom ændrer kategori i det nye boligskattesystem – eksempelvis fra landbrugsejendom til ejerbolig. Det kan medføre store stigninger eller fald i boligskatten, og det er godt at være forberedt på.

Du kan udskyde skift i ejendomskategori til ejendommen handles næste gang, men det er ikke nødvendigvis en fordel. Det kan både være en fordel og en ulempe at skifte kategori.

Skifter din ejendom kategori fra landbrugsejendom til ejerbolig vil boligskatten stige – det gælder særligt i nogle dele af landet som f.eks. Nordsjælland, men ejedomsavanceskatten kan også forsvinde. Der kan altså være både for og imod i forhold til at skifte ejendomskategori, så det er vigtigt at du sætter dig godt ind i reglerne, inden du vælger!

Så meget betyder de nye boligskatter for dig

Her kan du beregne, hvad du typisk skal betale i boligskatter (ejendomsværdiskat og grundskyld) i 2024 i din kommune, når de nye boligskatteregler træder i kraft.

Du kan også se, om du typisk vil få penge tilbage, hvis du har betalt skat på grund af en for høj ejendomsvurdering i perioden 2011-2020.

Tjek din ejendomsvurdering her:

Foreløbige vurderinger (vurderingsportalen.dk)

Se beregneren på skatteministeriets side og Skatteministeriets typeeksempler for den fremtidige boligbeskatning for huse, ejerlejligheder og sommerhuse.

Relaterede Nyheder