fbpx
Gas til varmepumpe – så meget sparer du

Gas til varmepumpe – så meget sparer du

Du kan tjene investeringen hjem på ca. 6½ år, hvis du skifter fra gas til varmepumpe. Høje energipriser gør det attraktivt at udskifte naturgasfyre med en varmepumpe. 

Overvej at skifte fra gas til varmepumpe 

Opvarmer du din bolig med naturgas eller oliefyr, og er du ramt af de store prisstigninger det seneste år, kan det måske betale sig at skifte til at opvarme boligen med varmepumpe eller jordvarme. Det gælder, hvis du ikke mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmenettet de nærmeste år, eller hvis fjernvarme er for dyrt i dit område (prisen varierer meget). 

Ud over din besparelse ved at skifte fra en dyr til billigere energikilde, kan du muligvis søge tilskud til udskiftningen fra Energistyrelsens Bygningspulje, sådan som det har været muligt de seneste år. Muligheden er i øjeblikket lukket, men forventes åbnet igen. Derudover tilbyder flere leverandører af varmepumper og banker billig finansiering. Vær dog opmærksom, der er eksempler på knap så billige lån, så du skal se dig for. 

Lån billigt til energiforbedringer 

Udskiftning fra naturgas til varmepumpe 

Et regneeksempel viser besparelsen på udskiftning af naturgas til luft-til-vand-varmepumpe for et hus på 100 m2 (aktuelle priser juli 2022). 

Udskiftning fra naturgas til varmepumpe

Et regneeksempel viser besparelsen på udskiftning af naturgas til luft-til-vand-varmepumpe for et hus på 100 m2 (aktuelle priser juli 2022).

Drift

Naturgas (inkl. distribution og service)30.000 kr.
Varmepumpe (inkl. service)14.000 kr.
Årlig besparelse16.000 kr.

Anskaffelse og afskrivning

Anskaffelse af varmepumpe117.000 kr.
Tilskud fra bygningspulje13.000 kr.
Årlig udgift over 5 år (117.000–13.000 / 6,5)16.000 kr.

Eksemplet viser, at det tager 6½ år at tjene investeringen hjem igen, hvis energipriserne holder niveauet i perioden. Dertil kommer bidraget til at reducere udledning af CO2 og mindske afhængigheden af russisk energi. Alt i alt en god forretning. 

Artiklen er d. 1/8-22 opdateret på baggrund af en ny beregning, der tager hensyn til, at service på gasfyr er dyrere, end oprindeligligt forudsat, og at gasfyret har en begrænset levetid. Desuden er der reguleret for højere omkostninger for drift varmepumpe inkl. service, hvilket har givet en lavere årlig besparelse og en længere tilbagebetalingsperiode for investeringen på 6½ i stedet for 5 år.

14 tips til at sænke dine energiudgifter

Relaterede Nyheder