fbpx
Boligmarked under forandring

Boligmarked under forandring

Stigende rente og energipriser gør det dyrere at bo og dyrere at leve. Det påvirker boligpriserne og dine muligheder for at købe og sælge bolig.

Rentestigning ændrer boligmarkedet

Renten på et fastforrentet realkreditlån med en løbetid på 30 år er steget til over 4 %. Det alene har ændret vilkårene på ejendomsmarkedet. Det seneste halve år er det blevet 2.500 kr. dyrere brutto pr. måned at låne 1 million kroner afdragsfrit med fast rente.

Det er mange penge for de fleste familier. I de store byer er det svært at finde en ejerbolig til en familie til under 3-4 mio. kr. Det har allerede gjort det meget vanskeligt at købe bolig for førstegangskøbere.

Disse forhold påvirker efterspørgslen, og mange sælgere kommer til at sænke udbudsprisen eller at tage ejendommen af markedet. Dertil kommer, at det stadig er et åbent spørgsmål, om der kommer yderligere rentestigninger.

renten på 30-årigt realkreditlån

Renteudviklingen på 30-årigt realkredit-obligationslån 01.01.2007-22.06.2022. Kilde: Jyske Bank

3 scenarier for renten på længere sigt

2 ting presser boligpriserne

Rentestigning

Rentestigningerne er sket over meget kort tid, så en korrektion af priserne er endnu ikke sket. I aktiemarkedet er korrektionen derimod indtruffet, og her er priserne faldet med 20-30 % på de fleste markeder – enkelte endda mere.

Korrektionen i ejendomsmarkedet bliver ikke lige stå stor, da en del af boligerne bliver taget af markedet, når priserne falder. Desuden er boligsælgere generelt tålmodige og venter gerne på den rigtige køber.

Men med tiden vil en fortsat høj rente presse flere sælgere til at sænke prisen. På den måde kan inflationskrisen sætte sig i ejendomsmarkedet og føre til et generet fald i priserne.

Et kvalificeret gæt er, at ejendomsmarkedet med uforandrede renter vil falde omkring 10 % det kommende år. Stiger renterne yderligere betyder det større fald.

Energipriser

Da krisen drives af stigende råvarepriser – især energipriser – vil nogle ejendomme falde mere end andre, fordi de faste udgifter stiger mere på disse ejendomme. Det går især ud over ejendomme med gasvarme. Er varmeudgiften steget med eksempelvis 30.000 kr. betyder det et anslået fald i ejendomsprisen på 150-300.000 kr. (hvis køber er rationel). Det betyder til gengæld, at en investering i at udskifte varmeanlæg fra gas til eksempelvis varmepumpe vil være mere rentabelt.

Kører du langt i bil til arbejde er dine udgifter næste fordoblet det senest år. Øgede transportudgifter påvirker også ejendomspriserne i områder, der typisk pendles fra, og som i forvejen ikke er meget efterspurgt af boligkøbere. Det vil alt andet lige give et større procentvist fald i disse områder, og et mindre fald i de store byer, hvor arbejdspladserne er centreret.

Boligmarkedet bliver købers marked

Få rådgivning ved køb eller salg af bolig

Står du for at sælge din bolig, må du regne med længere liggetid. Du kan være heldig at finde en køber nu, men hvis køber er rationel, må du regne med, der bliver forhandlet hårdt på prisen. Sådan vil det være et godt stykke tid fremover.

Overvejer du at købe eller sælge bolig, så få en uforpligtende samtale med en uafhængig rådgiver i Finanshuset, og hør hvordan vi hjælper dig.

Relaterede Nyheder