fbpx

1 % realkreditlån på vej – er det godt for dig?

Et historisk lavt forrentet realkreditlån er tæt på udstedelse. Skal du vælge dette lån? Hvad er fordele og ulemper?

Historisk billigt lån tæt på

Igennem de sidste 10 år er renten næsten kun faldet. Lige nu er renten på fast-rente realkreditlån så lav, at det ikke er set i nyere tid. Vi er tæt på at lån med en fast rente på 1% i 30 år kan udstedes af realkreditselskaberne. Kursen på 1,5 % lånene er pt. 99,5 og kommer denne kurs over 100 så lukker serien og 1 % lånet åbner. Der vil derfor være en del boligejere, som kommer i en overvejelse, om man skal vælge at omlægge sine realkreditlån.

Ikke en fordel for alle

Det er dog ikke alle, der skal gøre det. Der er nemlig omkostninger ved en omlægning, og det tager tid at tjene disse omkostninger hjem igen. Omlægger du eksempelvis dine realkreditlån, og du først har tjent på dette om 10 år, så skal du overveje, om du ønsker at bo i din bolig i 10 år. Hvis ikke – så vil du rent faktisk tabe på omlægningen.

Hvis du ikke har et fast-rente lån, men eksempelvis et rentetilpasningslån, så vil du skulle overveje om det er interessant at tage risikoen på et rentetilpasningslån, når forskellen mellem den korte variable rente og den lange faste 30-årige rente er så lille. Forskellen er nemlig også faldet. Her gælder desuden at bidragssatsen på rentetilpasningslånet typisk vil være højere end på fastrentelånet. Det gør omlægning mere interessant, når bidragssatsen vil falde på det nye lån.

Overvej din lånestrategi

Herudover kan du få brug for at overveje din grundliggende lånestrategi, når du ser på dine muligheder over de næste 10 år. Spekulerer du eksempelvis i en stigende rente eller ønsker du at sikre dig mod en stigende rente i din formue, så vil en lånestrategi med fast-rente realkreditlån kunne hjælpe dig i den retning.

Årsagen er at stigende renter vil skabe basis for at du kan hente kursgevinster hjem, når kurserne på obligationerne falder. Disse kursgevinster er tilmed skattefrie. Der vil være større kursfald på det nye 1% lån end på de 1,5% lån som udstedes pt., fordi denne type obligationer er lidt asymmetriske i kursen op mod kurs 100. Det taler for at vælge 1% lånet, hvis du er spekulativ i din strategi, når/hvis dette lån kommer i udbud.

Hvor meget kan omlægning betyde for dig?

Konklusionen er, at du får nogle flere muligheder, når både renten og renteforskellen falder. Husk at risikoen for stigende renter er størst, når renten er lavest. Det er dog, når dette er sagt, ikke alle som skal vælge fast-rente.

Kan du tåle risikoen, så er det også vigtigt at konstatere, at den lange-rente i gennemsnit typisk vil være dyrere end den korte rente på lån – set over 30 år.

Historisk set er dette også rigtigt, men husk at det historiske afkast ikke kan bruges til at forudsige det fremtidige afkast.

Omlægning af lån på 1 mio. Kr.

Nuværende lån Forskel i Årlig nettoydelse Hvornår er restgælden mindre?
Fast rente 2,5% -3.958 5 år
Fast rente 2% -2.086 8 år
Fast rente 1,5% -331 14 år
Var. Rente 0% 2.823 Aldrig hvis renten ikke stiger
Var. Rente 0,5% 1.373 Aldrig hvis renten ikke stiger

Forudsætning: Omkostninger ved omlægning 3 % inklusive kurstab, kurssikring, diffencerenter mv. Bidragssats på lån med variabel rente falder med 0,2% p.a. Kilde: Finanshuset i Fredensborg A/S

Vælg den rente der passer til din økonomi

Relaterede Nyheder