fbpx
Spar skat på arvede aktier

Spar skat på arvede aktier

Ugens FiF. Du kan undgå aktieavanceskat af arvede aktier i et mindre dødsbo. Lad f.eks. boet sælge aktierne og undgå skat af avance, mens boet behandles.

Skat og beløbsgrænser for dødsboer

Når værdierne efter en afdød gøres op, skal der betales skat af boet, hvis nettoformuen eller bruttoaktiverne overstiger 3.070.100 kr. på skæringsdagen.

Fast ejendom, der er omfattet af parcelhusreglen (dvs. egen bolig eller sommerhus) medregnes ikke i bruttoaktiverne, men indgår derimod i nettoformuen.

Som efterladt ægtefælle tæller din del af den fælles formue ikke med i opgørelsen af boets aktiver og nettoformue. Det kan have stor betydning, fordi det kan medføre, at boets aktiver og nettoformue holder sig under beløbsgrænsen på 3.070.100 kr., og boet derfor ikke beskattes.

Aktier i uskiftet bo

Ejer boet f.eks. aktier, som er steget meget i værdi, er det som udgangspunkt skattepligtigt af avancen – dog ikke hvis boet er skattefrit.

Planlægger du at sidde i uskiftet bo, bør du derfor overveje, om du alligevel bør vælge at skifte boet. Gør du det, kan det f.eks. svare sig, at boet sælger aktier, eller at du får udlagt aktierne til kursen på den dato, hvor dødsboet opgøres. Herved undgår du beskatningen af avancen i perioden boet behandles.

Rettelse. I en tidligere udgave af denne artikel, fremgik det, at det var muligt at undgå skat af afkast, dvs. både udbytte og avance. Det er dog kun muligt at undgå skat af avancen.

Et testamente sikrer økonomien

Relaterede Nyheder