fbpx
4 råd til et bedre boligkøb

4 råd til et bedre boligkøb

Foråret og især påsken er højsæson på boligmarkedet. Har du planer om at købe bolig, så se disse 4 råd til et bedre boligkøb, inden du beslutter dig.

Meget tyder på at boligmarkedet er vendt og er på vej ud af krisen, – selv Nationalbanken regner med stigende ejendomspriser. Men det afhænger dog meget af, hvor i landet, du leder, og hvilken type ejendom, det drejer sig om.

København og de store byer trækker mange danskere til sig i øjeblikket, og derfor ser vi de største prisstigninger her. Nogle taler ligefrem om en ny boligboble. Du skal ikke tage disse forudsigelser alt for alvorligt, men tænk dig alligevel om, inden du køber bolig.

Trim dine udgifter inden du køber bolig

1. Pas på boligboblen

Det er vigtigt at komme rigtigt ind på boligmarkedet. Første gang du køber fast ejendom er det særligt vigtigt, at du ikke køber, når boligboblen er størst.

Det virker indlysende, men det er faktisk ret svært, for ikke at sige umuligt, helt at leve op til. Du kan nemlig ikke vide, om du er i en boble, og hvornår den springer, – det vil altid være et gæt.

Du kan ikke sprede risikoen ved at dele dit boligkøb op og købe 1/10 bolig hver år i 10 år, så må være ekstra forsigtig første gang du køber bolig. Der kan være en forskel på 30-40 % af boligens pris, afhængig af om du køber bolig på toppen eller på bunden. Derfor skal du, efterhånden som priserne stiger, være mere og mere tilbageholdende med at købe fast ejendom.

Få tryghed om boligkøbet

2. Undgå skat af avancen

Som udgangspunkt bør du kun købe fast ejendom, hvor du ikke skal betale skat af en eventuel avance ved et fremtidigt salg.

I langt de fleste tilfælde skal du ikke betale skat af avancen, når du sælger bolig eller sommerhus, men det er vigtigt at du husker at tjekke det inden du køber. Er der fx tale om et forældrekøb, så er avancen kapitalindkomst og beskattes derfor ret hårdt.

Det er ejendommens status, når du sælger, der betyder noget. Har du selv har boet i boligen i en periode uden at have andre boliger ved siden af, skal du ikke betale skat af en eventuel avance, når du har solgt.

Køb bolig mens renten er lav

3. Vælg lån der sænker din risiko

Når du køber, er det vigtigt at vælge det rigtige lån. Dit valg af lån kan være med til at sænke risikoen for, at din opsparing i boligen bliver udhulet, hvis renten stiger.

Vælger du et fast forrentet obligationslån i stedet for et rentetilpasningslån, kan det afbøde konsekvenserne af en rentestigning.

Ejendomspriserne falder almindeligvis, hvis renten stiger. Det skyldes, at de fleste boligkøbere finansierer ejendomskøb med realkreditlån, og at renten på lånet i høj grad bestemmer omkostningerne på ejendommen.

Med et obligationslån med fast rente, falder restgælden på lånet, når renten stiger, og det kompensere dig for en del af faldet i din friværdi.

3 grunde til at investere i en ejerbolig

4. Behold en reserve i økonomien

Når du køber bolig, bliver du fristet til at gå langt, for at få den største og dejligste bolig, der opfylder alle dine ønsker og behov. Her er det vigtigt at holde benene på jorden og lave et budget og holde det.

Brug aldrig ned til den sidste krone på fast ejendom. Sørg altid for, at du har overskud og reserver i din økonomi. Et boligkøb, der går skævt, kan ødelægge din økonomi 10, 20 eller 30 år frem.

Holder du de 4 råd til et bedre boligkøb, så har du gode muligheder for at få succes på boligmarkedet.

God fornøjelse med boligjagten.

Se hvordan vi hjælper dig med køb, boliglån og realkredit

Relaterede Nyheder