Gode råd om køb af sommerhus

Gode råd om køb af sommerhus

Skal du købe sommerhus? Passer et sommerhus til din økonomi? Pas dog på lokale prisbobler. 5 spørgsmål du skal kunne vare ja til, inden du køber sommerhus.

Mange danskere har under Coronakrisen valgt at købe sommerhus og henlægge ferien til de hjemlige breddegrader i lyset af usikkerheden om rejsemuligheder.

Salget af sommerhuse buldrer derfor derudaf. Flere ejendomsmæglere fortæller, at attraktive sommerhuse ofte sælges i bud-runder, fordi der er flere købere. Dermed kan salgsprisen overstige udbudsprisen.

Derfor er det ekstravigtigt lige nu, at sikre dig at et sommerhus passer til din økonomi, inden du finder og forelsker dig i et sommerhus.

Passer et sommerhus til din økonomi?

Når du køber et sommerhus i Danmark eller i udlandet, binder du din økonomi til omkostninger mange år frem. Selvom et sommerhus for det meste kan sælges igen, så er det ikke sikkert, at ejendomsmarkedet udvikler sig positivt. Det så vi under finanskrisen og de følgende 8 år, og det er sket mange gange før.

Du kan altså tabe penge på at investere i et sommerhus. Sådan er det med alle investeringer, uanset om det er aktier, obligationer, malerier eller fast ejendom, så kan priserne gå både op og ned.

Et sommerhus er en meget stor investering, derfor er det vigtigt, at det passer ind i din økonomi, og at du kan tåle den risiko det giver. Det kan umiddelbart være svært at vurdere.

Kan du svare ja til disse 5 spørgsmål, der viser om et sommerhus passer til din økonomi, så er et sommerhus måske det rigtige for dig.

Besvar 5 spørgsmål inden du køber sommerhus

1. Ønsker du at bruge et sommerhus i mange år fremover?

Det kan virke banalt, men det er besnærende at købe sommerhus, der hvor du lige har haft en rigtig god ferie. Overvej, om du ønsker at binde dig til ét sted mange år fremover, eller om du foretrækker at have muligheden for at vælge feriedestinationen fra år til år.

2. Har du overskud i din økonomi?

Har du overskud i din økonomi til at spare op og afdrage på lån i sommerhuset. Husk, at et sommerhus sandsynligvis vil påvirke dine ferievaner og måske endda sænke familiens udgifter til ferie.

3. Har du en lang tidshorisont?

Du bør have en tidshorisont for din investering på mindst 10 år og helst lidt længere. Kan du se dig selv bruge sommerhuset så mange år frem?

4. Er et sommerhus den rigtige opsparing for dig?

Det giver mest mening at spare op i et sommerhus, hvis du allerede udnytter dine andre opsparingsmuligheder. Er du godt i gang med at spare op, og udnytter du fx dine muligheder for at spare op i en pensionsordning?

Det gælder især, hvis du ikke betaler topskat, fordi opsparing i pension så er mindre attraktivt for dig, og det gør opsparing i et sommerhus til et interessant alternativ.

Har du ikke en ejerbolig, er et sommerhus endnu mere oplagt.

Har du højrentegæld, eller har du en ejerbolig, som er belånt til skorstenen, så er det måske bedre at afdrage gæld.

5. Er du tilpas med risiko i din økonomi?

Som nævnt er et sommerhus en investering med en vis risiko. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du kan leve med at dit sommerhus falder i værdi, uden at det bekymrer dig alt for meget.

Læs vidensartikel: Investering i sommerhus – en god forretning

Styr din købelyst

Din motivation for at købe et sommerhus er sandsynligvis i høj grad præget af din lyst til at købe, ellers læste du sikkert ikke denne blog. Det er vigtigt, at du korrigerer for denne irrationelle lyst, når du overvejer din beslutning.

Rigtig mange danskere kan svare ja til de fleste af de 5 spørgsmål, og derfor er mulighederne i sommerhusmarkedet også meget store.

Gå konkret til værks når du vælger sommerhus

Figuren med priser på sommerhuse dækker over meget stor variation i prisen afhængigt af, hvor i landet, huset ligger. Langs nordkysten af Nordsjælland har det eksempelvis givet positivt afkast for de fleste af dem der købte under finanskrisen. I modsætning hertil har sommerhuse på Sydsjælland kun i særlige tilfælde givet et nævneværdigt afkast – selv over 20 år. Beliggenhed er afgørende – også den specifikke beliggenhed af det enkelte hus i det enkelte område.

Når du køber sommerhus, skal du se det som en usystematisk investering, hvor statistikker ikke gør dig meget klogere. I stedet skal du undersøge hvordan udbud og priser i lokalområdet har udviklet sig. Måske skal du endda gå meget i detaljen om huset, området, stranden, lokalplaner med mere.

Pas på prisbobler

Når du vurderer prisen på et sommerhus, skal du være opmærksom på, at markedet for sommerhuse kan være meget forskelligt fra egn til egn. Priser på boliger og sommerhuse er i øjeblikket meget høje i nogle områder. Det skyldes stor efterspørgsel efter ejendomme i forhold til antallet af udbudte ejendomme. Det er kort sagt sælgers marked, og det kan føre til lokale bobler i priserne.

Vent eventuelt med at underskrive købsaftalen, indtil du har afklaret, om der er en prisboble, i det område du er interesseret i. Overvej om du vil acceptere risikoen for, at sommerhuset falder i pris og de mulige konsekvenser for din økonomi.

Du skal være grundig i din research og vælge dit sommerhus med omhu. Især når du vælger beliggenhed. Selvom det er vigtigt at vælge sommerhus med hjertet, så bør du også bruge hjernen.

Boligkøb i en Corona-tid

Læg sommerhuset ind i budgettet

Det er afgørende, at du lægger de afledte effekter af dit køb af sommerhuset ind i dit budget. Eksempelvis vil dine rejseomkostninger sandsynligvis falde, så disse variable omkostninger forvandles til faste omkostninger på sommerhuset. Samlet set kan udgifterne være nogenlunde de samme. Lejer du det ud, kan sommerhuset måske endda give et samlet plus for din økonomi her og nu.

Læs vidensartiklen: Udlejning af sommerhus

Bo i sommerhuset hele året

På den lange bane kan du benytte sommerhuset som helårsbolig, hvis du har lyst til det. Den nye planlov giver dig ret til at bo i sommerhuset hele året som folkepensionist, efter du har ejet huset i 1 år. Det kan give endnu et plus på budgettet, når du går på pension.

Læs mere i artiklen Bo i sommerhuset hele året

Køb af fritidsbolig i udlandet

Køb en fritidsbolig i udlandet og sænk dine ferieudgifter. Du kan gøre din fritidsbolig til en god forretning ved at leje den ud i perioder. Vær dog opmærksom på skat både i Danmark og i udlandet.

Køb fritidsbolig i udlandet

Husk samejeoverenskomst når I køber sommerhus

Husk samejeoverenskomst, inden du køber sommerhus med familie eller gode venner.  En god skriftlig aftale kan forhindre mange ærgrelser og konflikter.

Læs artiklen Husk samejeoverenskomst når I køber sommerhus

Få uafhængig rådgivning inden du køber sommerhus

Relaterede Nyheder