Uge 27 - 2016 

Forældrekøb øger risikoen i din økonomi

Forældrekøb er billigt lige nu, men er det rigtigt for jer? Pas på, forældrekøb øger risikoen i din økonomi.  Er andre måder at hjælpe med en studiebolig?

Forældrekøb af en lejlighed til børnene er blevet meget populært i de store uddannelsesbyer København, Aarhus og Odense. Det kan nemlig være meget svært for unge at finde en bolig, der er til at betale som studerende i disse byer.

Få tryghed om boligkøbet

Forældrekøb er billigt lige nu

Forældrekøb kan være som en attraktiv mulighed, hvis du har overskud i økonomien til at finansiere et lån. Det skyldes ikke mindst, at du kan reducere udgifterne til et minimum ved at bruge virksomhedsskatteordningen.

Har du eksempelvis en kontant opsparing på 100.000 kr., som du pt. ikke får nogen rente af, kan du med et realkredit lån på 300.000 kr. i din nuværende ejerbolig finansiere en forældrekøbslejlighed til 2 mio. kr. udelukkende med lavt forrentet realkredit.

Benytter du virksomhedsskatteordningen kan du trække renteudgifterne fra i topskatten, hvis din indkomst er høj nok. Kombinationen af gunstige skatteregler og den lave rente på obligationslån, gør det i øjeblikket muligt at gøre et forældrekøb med meget lave nettoudgifter.

Er forældrekøb rigtigt for jer?

Forældrekøb giver gearing i økonomien

Men pas på for et forældrekøb øger risikoen med mere gearing af din økonomi. Du får flere aktiver og passiver på samme tid, og det gør din privatøkonomi mere følsom for konjunkturer. Har du oven i købet variabelt forrentede lån, kan ændrede konjunkturer hurtigt tippe balancen og forværre din økonomiske situation.

Stiger den økonomiske vækst i samfundet, vil renten sandsynligvis stige, og på sigt give større nettoudgifter i din økonomi. Også selv om du kan trække driftsunderskuddet på lejligheden fra i skat. Til gengæld bliver lejligheden mere værd, og det vil være let at sælge den, hvilket vil sige, at dette scenarie alt i alt vil være positivt.

Omvendt vil en lavkonjunktur med faldende priser på ejendomsmarkedet gøre det vanskeligt at komme af med lejligheden uden tab. Gearingen i din økonomi betyder, at du taber både på din bolig og på forældrekøbslejligheden. Det kan hurtigt udhule din friværdi i fast ejendom.

Kan du tåle et forældrekøb?

Så hurtigt kan friværdien forsvinde

Har du en friværdi på 1 mio. i en ejendom med en værdi på 5 mio. kr. er du teknisk insolvent, hvis priserne på ejendomsmarkedet falder med 20 %. Har du brugt ½ mio. kr. på et forældrekøb af en lejlighed til 2 ½ mio. kr. skal ejendomspriserne blot falde med 13,3 %, før du er teknisk insolvent. Prisfald i ejendomsmarkedet sker relativt ofte, og det er ikke længere siden end ved finanskrisens start, at vi over 2-3 år så prisfald i den størrelsesorden.

Så selvom priserne naturligvis også kan stige, og du hurtigt kan tjene mange penge, så er det risikoen for tab ved gearing i økonomien, du skal du være opmærksom på. Mange familier var i lang tid efter finanskrisen bundet af teknisk insolvens på en meget ubehagelig måde.

Du bør generelt undgå gearing af din privatøkonomi. Derfor bør du overveje det nøje, inden du beslutter dig for at hjælpe dine børn med et forældrekøb. I mange tilfælde vil et kontant tilskud til den studerendes husleje være en bedre løsning end et forældrekøb.

Hvad du bør vide inden et forældrekøb

jul 04th, 2016 | Tags: ,