fbpx
Din vigtigste regel om investering

Din vigtigste regel om investering

Din vigtigste regel om investering er, at du skal sprede dine investeringer. Det begrænser din risiko og sikrer dig et stabilt afkast på lang sigt.

Spred din risiko

Én regel om investering er vigtigere end alle andre: du skal sprede din risiko ved at investere i så mange forskellige slags aktiver og værdipapirer som muligt. Stor spredning beskytter dig mod tab og giver et jævnt, og med stor sandsynlighed, positivt afkast på lang sigt.

Derfor skal du sprede dine investeringer

Værdien af god spredning i porteføljen understøttes af et studie fra Arizona University, der over de seneste 30 år har analyseret afkastet fra 64.000 forskellige aktier. Ifølge undersøgelsen leverer ca. 61 % af aktierne ikke et afkast over perioden, der er højere end den risikofri rente. Dertil kommer, at 63 % af det samlede positive afkast leveres af kun 1 % af aktierne.

Problemet for dig som investor er, at du umuligt kan vide på forhånd, hvilke aktier, der fremover vil levere det ekstra høje afkast, og hvilke der vil levere det lave afkast. Det giver ikke mening at gætte på, hvilke enkeltaktier bliver blandt den ene procent med ekstrahøjt afkast.

Sådan spreder du risikoen i din portefølje

Fornuftig spredning giver stabilt afkast

Løsningen er i stedet at sprede din portefølje og investere bredt i mange forskellige sektorer, lande, regioner og verdensdele.

Fornuftig spredning i porteføljen giver dig et stabilt afkast på lang sigt – og endnu vigtigere, reducerer det risikoen for negativt afkast på lang sigt. Det har større betydning over en lang horisont, at du undgår tab end at opnår store gevinster.

Du kan forvente et afkast på 5-6 % om året i gennemsnit fra en portefølje med god spredning og en horisont på mindst 7 år. Det er ganske godt, især hvis du tænker på, at banken tager negativ rente, og at inflationen er under 1 % i øjeblikket .

Har du den rigtige risiko i din portefølje?

Relaterede Nyheder