Få den rigtige risiko i din portefølje

Skal du vælge lav, høj eller middel risiko i din portefølje? Skal du have den samme risiko på kort og lang sigt? Hvordan kan du få den rigtige risiko i din investering?

Risikoen i din investering hænger meget nøje sammen med din mulighed for afkast og din risiko for tab. Jo højere risiko, du vælger, desto bedre bliver dine chancer for et højt afkast, men desto større bliver også din risiko for et stort tab.

Du kan ikke fastlægge risikoen i din investering én gang for alle, for risikoen i din portefølje går op og ned i takt med udviklingen på finansmarkedet. Derfor skal du løbende justere risikoen i din investering. Ellers kan din portefølje med lav risiko gå hen og få høj risiko, og den portefølje du har sammensat med høj risiko kan med tiden få for lav risiko.

Du skal selv sørge for at holde den risiko, du ønsker i din portefølje, nogenlunde konstant på kort sigt. På den lange bane skal du sørge for, at risikoen stille og roligt falder frem mod det tidspunkt, hvor du skal bruge pengene. Det er det sidste, der er sværest.

Se hvordan du tilpasser risikoen i din investering på lang sigt i artiklen Har du for lav risiko i din pension?

Risiko i din portefølje på kort og lang sigt

Når du vælger risiko i din investering handler det om, hvor meget positive og negative udsving i finansmarkederne skal betyde for værdierne i din investering. Der er ingen, der kan fortælle dig, om du skal vælge lav, middel eller høj risiko i din investering for at få det største afkast. Det kan du først se, når perioden er gået og du skal til at bruge dine penge. Derfor er valg af risiko altid et gæt på hvad der passer din økonomi bedst.

Der er dog nogle generelle tommelfingerregler. Du bør som regel kun have høj risiko i din investering, når din tidshorisont er lang. Omvendt er det naturligt at have lav risiko, når din tidshorisont er kort. Det skyldes, at det tager tid at hente store tab i porteføljen hjem igen.

Når du sammensætter porteføljen og vælger risiko i din investering, er det vigtigt at kende din tidshorisont. Mange laver fx den fejl at vælge lav risiko på hele pensionsformuen, efter de er gået på pension. Men der kan gå 20-25 år fra pensionering indtil alle pengene er udbetalt. Derfor er det bedre at beholde nogen risiko i porteføljen, efter du er holdt op med at arbejde, selvom du naturligvis skal have mindre risiko end, da du var 30.

Sådan bevarer du den rigtige risiko i porteføljen

Få den rigtige risiko i din investering

Du vælger risiko i din portefølje ved at sammensætte en buket af forskellige typer obligationer og aktier. Almindeligvis vil mange aktier og få obligationer give høj risiko, og omvendt giver få aktier og mange obligationer give lav risiko. Vær dog opmærksom på at nogle obligationer har høj risiko, så det gælder om at vælge de rigtige med lav risiko.

Derudover er det vigtigt at sprede din investering i aktier på mange forskellige typer og mange forskellige markeder. Det kan være kompliceret som almindelig investor og praktisk taget umuligt, hvis du ikke har rigtig mange penge. Derfor er det en fordel at investere i aktier gennem en investeringsforening for en mindre portefølje. Det billigste og bedste er at investere i indekserede investeringsforeninger eller ETF’er.

Vælg den rette risiko på dine investeringer

Husk løbende at justere risikoen i din investering – og rebalancere porteføljen mindst en gang om året.

Sådan hjælper vi dig med at få mere ud af din investering

Relaterede Nyheder