fbpx
Investering i aktier: Pas på FOMO og TINA

Investering i aktier: Pas på FOMO og TINA

Investering i aktier er både let og svært. Aktierne er steget meget siden Corona-uroen i marts, og nogle er overvurderet. Derfor skal du passe på FOMO og TINA.

Investering i aktier er både let og svært

Hvis du vil investere i aktier, skal du beholde dem i lang tid – mindst 7 år og gerne længere. Du skal investere i mange forskellige aktier i fundamentalt sunde selskaber og desuden holde fast i din investeringshorisont og risikoprofil. Gør du det, kommer det gode afkast på lang sigt. Det viser både teori og praksis. Det er let, men i virkeligheden også ganske kedeligt at investere i aktier.

Men det kan være svært at holde fast, når aktierne trækker overskrifter. Det kan være spændende at følge succeshistorierne på aktiemarkedet og høre om gevinster fra begejstrede kolleger og venner. Så får du måske lyst til at kaste dig over nye hypede investeringer, der måske kan give et stort afkast på kort tid.

FOMO får dig med på bølgen

Er du øvet investor, er der ikke noget galt i, at du spekulerer lidt i nogle sjove aktier, bare du gør dig klart, at risikoen for tab er stor. Det har ikke meget at gøre med investering, – det minder mere om spil. Tidligere talte man om at spille på børsen.

Når du investerer på den måde, bliver du let grebet af FOMO – Fear Of Missing Out – frygten for at gå glip af afkast. Det er her grådigheden råder, og det er jo en af de 7 dødssynder, så pas på.

Når kollegaen praler med store kursgevinster på f.eks. Tesla, river det dybt i din krybdyrhjerne. Når det sker, skal du bruge din rationelle del af hjernen og så nøgternt som muligt vurdere, om du vil satse dine penge på en super-høj-risiko-aktie?

Tror du virkelig, at du kan score en hurtig gevinst? Er du dygtig nok (det vil sige heldig nok) til at nå at sælge ud i tide og tage gevinsten hjem? Har du stadig lyst til at trodse din fornuft, så gør det endelig, men vær klar over, at det svarer til at spille på næste målscorer på Oddset.

TINA lokker dig til at investere i aktier

I øjeblikket oplever mange investorer, at der reelt ikke er et alternativ til at investere i aktier. Det bliver populært kaldt TINA – There Is No Alternative, der er intet alternativ. Det eneste reelle likvide alternativ er at investere i sikre obligationer eller at placere på kontantkonti, der giver næsten ingen eller negativ rente.

TINA skubber pengene over i aktier, og det presser alt andet lige kurserne i vejret. Hvor lang tid det kan fortsætte, er uvist, men en dag vil renterne atter stige, og nogle af pengene vil søge over i obligationer igen. På lang sigt vil kvalitetsaktier dog give et højere forventet afkast end obligationer.

De kedelige kvalitetsaktier

Du skal investere i aktier i selskaber, der vokser, har stor egenkapital, solid indtjening og stærk ledelse, selskaber der udlodder pæne udbytter og har stærke produkter, der er brug for på kort og lang sigt. I den klasse er selskaber som f.eks. Novo Nordisk. DSV, Chr. Hansen Holding, Coloplast og lignende. Dette skal dog ikke opfattes som en købsanbefaling.

Selskaber i denne klasse vil svinge i kurs på kort sigt. Men på lang sigt må vi i kraft af forventet solid langsigtet indtjening forvente et tilfredsstillende afkast med en passende risiko.

10 aktier med godt potentiale efter krisen

Hav en likvid reserve

Det er vigtigt, at du som investor altid er likvid og har kontanter nok til at disponere smidigt og omkostningslet i din økonomi inden for en horisont på et år eller mere. Derfor bør du altid have en passende sum stående kontant i en bank, også selvom du i bedste fald får 0 % i rente. Du kan eksempelvis oprette en højrentekonto i Santander Consumer Bank eller Facit Bank med en lille positiv rente.

Du bør også have investeret en del af dine midler i fast ejendom, f.eks. ejerbolig, fritidshus eller forældrekøbslejlighed eller en kombination af disse. Men fast ejendom er ikke likvidt, så det er vigtigt, at du har kontanter at manøvrerer med på den korte bane.

Investering i aktier

Kom i gang med investering i aktier

Har du mere end et par hundredetusinde kroner i din privatøkonomi, som du ikke skal bruge de første 7-10 år, kan du med fordel investere dem langsigtet i kvalitetsaktier. Du kan eksempelvis benytte en aktiesparekonto eller et åbent depot i banken og investere bredt i aktiefonde med lave omkostninger eller i en bred portefølje af konservative kvalitetsaktier.

Få en uforpligtende samtale med en uafhængig investeringsrådgiver, om hvordan du investerer dine penge bedst muligt.

Relaterede Nyheder