Skandale viste risikoen ved kryptovaluta
FTX-skandalen i 2022 viste farerne ved et ureguleret marked for kryptovaluta. Her er 7 risici du bør kende, inden du investerer i kryptovaluta.
FTX – storhed og fald
Da Sam Bankman-Fried i 2019 stiftede FTX, blev han hurtigt hyldet som kryptovalutaens vidunderbarn. På få år byggede han en af verdens største børser for digitale aktiver og lovede investorer sikkerhed og fremtidige gevinster.
Bag facaden lå dog en uholdbar forretningsmodel, hvor kundernes midler blev misbrugt til risikable investeringer. I slutningen af 2022 gik det galt, da FTX og et tilknyttet selskab Alameda Research gik konkurs. Efter konkursen kom det frem, at FTX var dårligt ledet uden uafhængig bestyrelse og led under mangelfulde kontrolmekanismer. Samtidig blev kundernes indskud blandet sammen med virksomhedens egne midler, hvilket gjorde det umuligt at se, hvordan pengene blev brugt.
Vidtrækkende konsekvenser
Kollapset af FTX ramte investorer og markedet hårdt. Millioner af kunder mistede deres opsparinger, mens investorer, der havde satset stort på FTX, led milliardtab. Skandalen undergravede tilliden til hele kryptovalutasektoren, og mange begyndte at stille spørgsmål ved troværdigheden af de platforme, de handlede på.
For dig som privat invester viser FTX-skandalen, at du bør være forsigtig og udvise rettidig omhu, inden du investerer i kryptovaluta. Undersøg platforme nøje, og investér kun beløb, du har råd til at tabe.
Pas på investering i virtuel valuta – Finanshuset Fredensborg
7 risici ved at investerer i kryptovaluta
Inden du kaster dig ud i at investere i kryptovaluta, er det vigtigt du forstår de risici og ulemper, der følger med. Her er 7 risici ved at investere i kryptovaluta som du bør kende.
1. Ekstrem volatilitet og uforudsigelighed
Kryptovaluta er berygtet for voldsomme prisudsving. For eksempel nåede Bitcoin næsten 69.000 $ i 2021, men faldt året efter til under 20.000 $. Sådanne udsving giver mulighed for hurtige gevinster, men indebærer samtidig en høj risiko for store tab. For dig som almindelige investor kan det føre til stress og impulsive beslutninger, der kan medfør yderligere tab.
2. Manglende regulering
Markedet for kryptovaluta er dårligt reguleret, så investorer har minimal beskyttelse. Hvis en handelsplatform bliver hacket, eller et projekt viser sig at være svindel, er sandsynligheden for at få dine penge tilbage meget lille. Det viste FTX-kollapset tydeligt.
3. Risiko for svindel og hacking
Markedet for kryptovaluta er plaget af svindelnumre og hacking. Uerfarne investorer bliver præsenteret for projekter, der lover urealistisk høje afkast og presser på for hurtige investeringer.
Selv etablerede kryptobørser er ikke immune over for cyberangreb. Det gør det risikabelt at opbevare store beløb i kryptovaluta, især hvis du ikke har erfaring med sikker opbevaring.
4. Ingen iboende værdi
Kryptovalutaer har ingen fysisk eller iboende værdi. Deres pris afhænger udelukkende af, hvad andre er villige til at betale, hvilket gør dem mere spekulative end traditionelle investeringer som aktier eller obligationer.
5. Store miljømæssige konsekvenser
Mining af kryptovalutaer som Bitcoin kræver enorme mængder energi og har betydelige miljømæssige konsekvenser. Som en ansvarlig investor kan det være svært at forene investeringer i kryptovaluta med hensynet til miljøet.
6. Manglende accept og ringe likviditet
Selvom kryptovaluta ofte præsenteres som fremtidens betalingsmiddel, er deres anvendelse stadig begrænset. Meget få virksomheder og butikker accepterer kryptovaluta som betaling. Derfor er deres værdi primært spekulativ snarere end praktisk.
7. Skatte- og reguleringsmæssige udfordringer
Mange lande, herunder Danmark, strammer reglerne for handel med og beskatning af kryptovaluta. Det kan gøre det mindre attraktivt at investere i kryptovaluta, især hvis urealiserede gevinster beskattes.
Nye skatteregler for kryptovaluta – Finanshuset Fredensborg
Kan du tåle risikoen ved krypto?
Jeg får mange spørgsmål til dette i øjeblikket, da jeg i mange sammenhænge igennem de sidste 7-8 år har været meget kritisk. Jeg har eksempelvis støttet nationalbankdirektør Lars Rohdes vurdering fra 2017, at kryptomarkedet minder om tulipanmarkedet i 1600-tallet. FTX skandalen viser, at der stadig mangler regulering – og den skal være stor og ske hurtigt.
Kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum har alligevel opnået stor popularitet og tiltrækker både private og institutionelle investorer. Mange ser dem som en mulighed for hurtige gevinster og som en del af en fremtidig finansiel revolution.
Kryptovaluta kan virke spændende og innovativt, og teknologien ser ud til at have store muligheder. Men investeringer i kryptomarkedet indebærer høj risiko og uforudsigelighed. Overvejer du at investere i kryptovaluta, bør du kun investere midler, som du har råd til at tabe. Derudover skal du være meget opmærksom på de mange faldgruber.
For de fleste vil mere traditionelle investeringsformer som aktier, obligationer eller investeringsfonde være sikrere og mere attraktive alternativer. De støttes af velregulerede markeder og økonomiske fundamenter. Kryptovaluta kan muligvis være en del af fremtidens økonomi, men for nu er det en risikabel satsning.
Min anbefaling
Jeg anbefaler ikke, at du som privat investor tager kryptovaluta ind i din portefølje. Aktivet (hvis man overhovedet kan kalde det et aktiv) er prissat udelukkende i forhold til efterspørgslen og der er en så høj volatilitet i kryptovaluta, at du hurtigt får høj eller meget høj risiko i din portefølje.
I løbet af de næste år vil kryptomarkedet blive reguleret med nye regler fra OECD/EU, og disse kan gøre noget positivt for sikkerheden ved at investere, men indtil da så er mit bedste råd at du holder dig væk fra denne type aktiver.
Få mere ud af dine investeringer
og en risiko, der passer til dig