fbpx
Vælg en grøn investering

Vælg en grøn investering

Grøn investering handler ikke bare om at investere i grønne virksomheder. Hvordan vælger du en grøn investering til din portefølje? Det er ikke så enkelt, som man skulle tro.

De 10 grønneste danske virksomheder

Klima og grøn omstilling var et af det vigtige emner i den nyligt overståede valgkamp, og emnet har ligget højt på danskernes og danske virksomheders dagsorden de seneste år. Mange virksomheder arbejder da også målrettet med at tilpasse deres forretning og produkter for at leve op til samfundsmål og værdier om bæredygtighed og klima.

Det handler om at kunne leve op til mulige fremtidige myndighedskrav og at være konkurrencedygtig på markeder, hvor bæredygtighed og klimavenlighed er en konkurrenceparameter.

I den sammenhæng har det stor betydning, at virksomhedens brand fremstår bæredygtigt. De 10 virksomheder, som danskerne opfatter, bidrager mest til at forbedre klimaet er:

  1. Vestas
  2. VELUX
  3. Grundfos
  4. Danfoss
  5. Andel Energi
  6. Ørsted
  7. Haldor Topsøe
  8. Hofor
  9. Super Brugsen
  10. Irma

De 10 grønneste danske virksomheder ifølge den danske befolkning. Kilde: greencheck | Voxmeter

Nuancer af grønt

Analyse: Virksomheder bliver ikke grønne af at sige, at de er grønne, heller ikke selvom de bruger mange penge på at få budskabet frem. Virksomhederne må ikke sige, at de er grønne uden at være det. De må til gengæld gerne sige, at de er grønnere end andre virksomheder, også selvom produktionen er sort – bare de er grønnere end andre i samme branche.

Når forbrugerne opfatter netop de 10 virksomheder på listen herover som de grønneste, er det både rigtigt og forkert. Vestas sælger eksempelvis vindmøller, der gør verdens produktion af energi grønnere. Men produktionen af vindmøller er ikke særlig grøn, og problemerne med affald fra produktionen er endnu ikke løst tilfredsstillende.

Det kan desuden diskuteres om energiselskaber virkelig er grønne, så længe gasprisen styrer energimarkedet. Det vil sandsynligvis ændre sig de kommende år.

Du bestemmer selv, hvor dybt du vil gå ind i disse overvejelser, når du investerer. Du kan vælge at være sort, grøn eller meget grøn, når du sammensætter din portefølje. Din rådgiver kan bistå dig i disse overvejelser, og hvad det betyder for dit afkast.

Sådan vælger du grøn investering

Vær opmærksom på, at selvom du investerer i en grøn virksomhed, betyder det ikke nødvendigvis, at aktien er grøn – den er måske snarere mindre sort end andre aktier i samme branche.

Når du køber grønne aktier til din portefølje, bør du benytte et af de grønne indeks, som filter for dine overvejelser. Du kan med fordel investere gennem grønne investeringsforeninger (eller ETF’er) for at gøre det let for dig selv.

Den bedste måde at vurdere virksomheders bæredygtighed er nok gennem ESG, der måler på 3 parametre: miljøpåvirkning, sociale forhold og god ledelse. ESG forholder sig til FN’s verdensmål, og er endnu ikke præcist, men det er nok det bedste instrument der findes i øjeblikket.

Finanshuset anbefaler generelt at du tager hensyn til ESG når du investerer.

3 råd til dine grønne investeringer – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder