fbpx
Frygt ikke Trump

Frygt ikke Trump

Hvad betyder udfaldet af valget i USA for din privatøkonomi? Der er meget på spil for hele verden, men det er ikke helt så farligt som mange eksperter påstår.

Derfor ødelægger Trump ikke USA’s økonomi

Lad mig begynde med konklusionen. Hvis Trump vinder, bliver det ikke så slemt, som mange eksperter siger. USA er ganske rigtigt afgørende for stabiliteten i verdensøkonomien, det er en væsentlig årsag til deres status som global supermagt. USA har desuden stor betydning som partner og beskytter af liberale demokratier i vesten og resten af verden.

Men Trump vil ikke ødelægge USA’s økonomiske styrke og magt. Det er der flere årsager til:

  1. Trump har personligt en økonomisk interesse i at undgå, at markederne kollapser, og erfaringen er, at han først og fremmest tænker på sig selv.
  2. Mange superrige finansmænd har stor indflydelse på politikken i det republikanske parti.
  3. USA’s forfatning regulerer, hvad Trump kan gøre som præsident.
  4. Trump skal have kongressen med sig, hvis han skal ændre det amerikanske samfund fundamentalt.
  5. Erfaringen fra Trumps første præsidentperiode viste, at finansmarkederne var i stand til at håndtere risikoen for, at han sagde og gjorde dumme ting ind i mellem.

Farligst hvis Trump taber

Ironisk nok er den største risiko sandsynligvis, at Trump taber valget, og hvad han gør efter nederlaget. Han er med sikkerhed for gammel til at stille op igen om 4 år, og en stor del af hans følgere har vist, at de er villige til at gøre, hvad som helst for ham.

Det handler ikke alene om fysisk oprør, muligheden for voldelig opstand eller boykot af valget. Spørgsmålet er, om Trump vil anerkende valgresultatet, eller om han vil kæmpe videre i retssystemet og skabe yderligere usikkerhed om USA’s demokrati. Vil han forsøge at eskalere konflikten mellem hans vælgerbase og det øvrige USA og splitte landet lige så dybt som inden borgerkrigen og ved raceurolighederne i 1960’erne?

Jeg tror, at han vil gøre hvad som helst for ikke at stå tilbage som taber. Sådan har han reageret tidligere, og det passer ind i hans selvfortælling, at han endnu en gang vil forsøge at indtage rollen som én, der er blevet frataget en sejr.

Som det ser ud i øjeblikket, bliver det en snæver sejr til én af siderne. Harris står godt mange steder, men Trump ser ud til at tage flest svingstater. Løbet er så tæt, at forskellen mellem kandidaterne er inden for den statistiske usikkerhed, så det er umuligt at forudsige resultatet.

Det bliver måske lidt for spændende på tirsdag. Jeg vil holde mig vågen, indtil der tegner sig et klart billede, selvom det langt fra er sikkert at resultatet ligger fast de første døgn. Tiden efter valget vil vise, om demokratiet bliver styrket eller svækket. Desværre er skaden nok allerede sket.

Tid til at sikre dine aktiegevinster – Finanshuset Fredensborg

Tid til at sikre din privatøkonomi

Som det er i skrivende stund, regner finansmarkederne med, at Trump har en stor chance for at vinde. Markedstallene peger i retning af, at Trump vinder over Harris. En sejr til Trump vil alligevel betyde en markedskorrektion i finansmarkederne. Eksempelvis vil grønne investeringer og selskaber i USA få det sværere, og det kan påvirke danske virksomheder som Vestas og Ørsted en del.

Omvendt vil en Harris sejr skabe usikkerhed om beslutningskraften i USA. Flertallet i kongressen (både senatet og repræsentanternes hus) bliver med stor sikkerhed republikansk. Trump og hans følgeres reaktion på valget vil helt sikkert tage tid, og det kan undergrave den økonomiske stabilitet i USA og resten af verden på kort sigt.

Usikkerhed i verden giver øget risiko

Uanset hvem, der bliver præsident, sidder autokraterne i Kina, Rusland, Iran, Nordkorea osv. klar til at teste den nye præsidents linje og beslutsomhed.

Konflikterne i Europa og Ruslands krig mod Ukraine vil fortsætte – måske i øget tempo. Konflikten i Mellemøsten kan eskalere til en direkte krig mellem Iran og Israel. Dertil kommer situationen i Asien med spændinger mellem Nord- og Sydkorea og ikke mindst Kina og Taiwan.

Alle disse usikkerheder er allerede indregnet i finansmarkederne, og derfor er risiciene meget store i denne tid. Hertil kommer ikke mindst muligheden for en handelskrig, hvis Trump bliver præsident, som kan skabe grobund for inflation pga. flaskehalse og recession i både Europa, USA og mange andre lande. Trump har lovet sine vælgere en handelskrig, og eksempelvis Danmark vil blive hårdt ramt af en straftold på 10 % på europæiske produkter.

Helt galt går det nok ikke, men du bør alligevel være opmærksom på den øgede risiko. Det gælder i din økonomi generelt, og i forhold til indkomst, lån, pensioner og især dine værdipapirer.

3 ting afgør risikoen i din privatøkonomi – Finanshuset Fredensborg

Tilpas din økonomi til usikre år

På kort sigt vil markederne reagere volatilt – det vil sige, at renter og aktiekurser svinger meget fra dag til dag. Det kan vare fra valget og op til 6 måneder frem. Det kan blive ubehageligt for dig, hvis det betyder flere dage i træk med fald i kurserne på værdipapirer, men regn med, at det kan ske.

Der vil sandsynligvis opstå nye betingelser for vækst de kommende 12-36 måneder. Med Trump som præsident kan væksten blive mindre som følge af handelskrig, mens Harris får svært at føre en effektiv finanspolitik med republikansk flertal i kongressen, så i det tilfælde vil der nok komme stagnation i en periode.

Europa vil stå mere alene, uanset hvem der vinder d. 5. november. USA står et nyt sted efter valget, og verden vil forandre sig meget de kommende 5-10 år. Danmark står et godt sted også selvom verden er i opbrud og en handelskrig kan skabe recession. Din økonomi har dog gode betingelser for tiden, og det bliver bedre, hvis du forstår at konsolidere dig. Opsparing og styring af risiko bliver derfor meget vigtigt for din økonomi de kommende år. Jeg følger op på konsekvenserne af valget i næste uge.

Som altid er sortseerne dog i flertal når fremtiden ser mudret ud. Det ender sjældent så skidt som forudsagt af eksperterne – men i nyhederne så vil frygten for Trump fylde, da det er en bedre overskrift at sælge nyhederne på end ”Frygt ikke Trump”.

Dansk økonomi er stadig stærk – Finanshuset Fredensborg

Relaterede Nyheder