Ingen rentesænkning i denne omgang
Renterne blev ikke sænket i denne omgang. Dansk økonomi balancerer mellem to onder i den kommende tid. Det påvirker renterne og værdipapirmarkederne.
En svær balance mellem to onder
Du kender det godt – at miste balancen. Det er ubehageligt, og det kan være svært ikke at falde. Ofte er der en vis risiko ved at forsøge at genvinde balancen. Det er lettere at forsøge en mavelanding, men så slår du dig helt sikkert.
Lige nu forsøger finansmarkerne at holde balancen, efter at de var tæt på at gå i gulvet. Faren er ikke drevet over endnu, for det er glat og realmarkederne er ved at fryse til.
Dansk økonomi er i recession, selvom du ikke mærker det for alvor lige nu, fordi jobsikkerheden er høj og samfundsøkonomien stabil, men verden er ved at ændre sig.
I de kommende år skal Danmark, Europa og USA skabe økonomisk vækst igen. Tilstrækkelig vækst til, at vi ikke sakker bagud, men ikke så meget, at der igen opstår flaskehalse i markederne for råvarer, energi og fødevarer. Det bliver en svær balance, som i høj grad påvirkes af, hvordan inflationen udvikler sig verden over.
Det afhænger også af, om nationalbankerne formår at styre økonomien uden om deflation – dvs. faldende priser. Faldende priser lyder måske bedre end stigende priser, men sådan er det ikke. Faldende priser betyder nemlig, at recessionen er dyb og kraftig, og det medfører faldende lønninger og produktion.
Det vigtigste nøgletal lige nu
Inflationen i Danmark er kommet bekymrende tæt på nul – langt fra målet om 2 %.
Inflation og kerneinflation 2021-2023. Kilde: NYT: Stigning i inflationen, men fald i kerneinflationen – Danmarks Statistik (dst.dk)
Der er flere nøgletal, der skal balanceres, men inflationen er det vigtigste lige nu.
Inflationen påvirker obligations- og aktiemarkederne. Højere rente medfører normalt, at aktiemarkederne lider og obligationerne falder i kurs. Lavere rente gør det modsatte. Det afhænger dog af, om recessionen er dyb, for er den dét, påvirker det aktierne negativt på grund af lavere afkastforventninger.
Nationalbanken kunne teoretisk set sænke renten for at sikre, at væksten ikke går helt i stå, og der opstår deflation. Men den danske krone er bundet til euroen og ECB (Den Europæiske Centralbank) kan ikke sænke renten, før der er ro på inflationen i de fleste eurolande. Derfor sænkede de ikke renten torsdag i denne uge.
Tilpas din risiko i porteføljen – Finanshuset Fredensborg
En usikker prognose for renten
Min forventning er dog, at der kommer en rentesænkning i løbet af de kommende måneder og senest inden efteråret. Jeg står derfor ved mine tidligere analyser og tror på, at den korte danske rente vil være omkring 2,5-3 % og den lange rente cirka 4 % i slutningen af 2024.
Usikkerheden af analysen er fortsat høj på grund af mange faktorer i verden. De største aktuelle usikkerheder er de geopolitiske forandringer, der tegner sig forude, og den sikkerhedsmæssige situation i Mellemøsten, der truer sejlruter og stabiliteten af forsyningskæderne. Dertil kommer usikkerheden om, hvad der sker i Ukraine de kommende 12 måneder.
Fjern risiko og søg rådgivning
Det er ikke let at tage bestik af situationen og tilpasse din porteføljestrategi derefter. Et godt bud er dog, at du skal rebalancere din risiko nu, hvis du ikke har gjort det for nylig. Fjern papirer med høj kreditrisiko og eliminer usystematisk risiko på enkeltaktier.
Der er god grund til at få en snak med din rådgiver. Har du ikke en uafhængig rådgiver, så få en uforpligtende samtale, om uafhængig rådgivning kan hjælpe dig.