fbpx
4 privatøkonomiske opgaver

4 privatøkonomiske opgaver

Se 4 ting du kan gøre lige nu for at få en bedre økonomi i 2024. Kom godt i gang med at passe din økonomi. Jo længere du venter, desto sværere blive det.

De vigtigste opgaver i din økonomi

Mindst én gang om året bør du tjekke de vigtigste dele af din økonomi. Det gælder om at forvalte din økonomi bedst muligt, og at tage de bedste beslutninger om din formue og din løbende opsparing. Derudover handler det om at undgå omkostninger, der ikke har værdi for dig.

Vi har formuleret 48 opgaver og fordelt dem over året med 4 opgaver om måneden. Det bliver for surt, hvis du skal lave dem alle sammen i et hug. Hvis du laver de 4 opgaver for januar nu, er du godt i gang.

Hent opgavekalenderen fra linket i FinansNYT eller få den sendt i en mail her: Privatøkonomisk opgavekalender – Finanshuset Fredensborg

Er du tilmeldt FinansNYT, får du et link til den nye opgavekalender i nyhedsmailen hvert år.

1.  Tjek dine omkostninger i banken

Den opgave, der kan spare flest penge i din privatøkonomi hvert år, er nok at tjekke dine omkostninger i banken. Du skal sikre dig, at du har de bedste vilkår, du kan få på markedet, med hensyn til gebyrer, omkostninger og renter på dine forskellige konti for indlån og lån.

Det er ikke en nem opgave. Faktisk er den langt sværere, end godt er, men du kan begynde med at tjekke din årsopgørelse fra banken.

Har du variabelt forrentede lån, hvor renten er steget, er det en god idé at sammenligne din rente med de aktuelle muligheder på markedet. Det gælder i øvrigt også realkreditlån.

Er gebyrerne steget, bør du tjekke dine samlede omkostninger og vurdere, om prisen stadig er rimelig. Betaler du tusindvis af kroner for at betale regninger og have konti med forskellige depoter, er det sandsynligvis for dyrt.

Er dine depotomkostninger på porteføljer over cirka 0,5 % om året, bør du overveje om du kan opsige dyre puljeordninger, private banking-aftaler eller andre dyre ordninger.

Hold din privatøkonomi i topform – Finanshuset Fredensborg

2.  Læg dit budget for 2024

Du bør lægge et budget og gennemgå dine faste udgifter mindst en gang om året, for at få overblik over, om dine udgifter passer til din samlede økonomi. Det kan være et møjsommeligt arbejde og lidt kedeligt, men økonomi bliver først rigtig kedeligt, når pengene bliver for få, fordi du har brugt for mange penge uden at vide det.

De fleste danskere har penge nok, men det er ikke en god grund til at lade stå til. Som rådgiver har jeg mødt mange familier, der har haft omkostninger i budgettet gennem mange år, for ydelser de ikke har nogen værdi af.

Den fælde kan du undgå ved at gennemgå alle dine faste udgifter og spørge dig selv:

  • Er der behov for at tage denne omkostning?
  • Kan jeg få den billigere eller bedre et andet sted?
  • Har jeg råd til denne udgift?
  • Er der variable udgifter, som jeg kan gøre til faste udgifter for at spare penge?

Du kan bruge vores gratis budgetskema til at få overblik over dine faste udgifter og beregne dit rådighedsbeløb.

Budgetskema – Finanshuset Fredensborg

3.  Hold din pensionsopsparing på sporet

Du kan spare op til pension på mange forskellige måder. Der er pensionsordninger som ratepension, aldersopsparing og livrente, og der er kapitalpensioner, der venter på at blive udbetalt, tilsagnspensioner og meget mere, som gør det indviklet at danne sig et overblik. Du kan se de fleste af dine ordninger på www.pensionsinfo.dk.

Pensionsopsparing kan også være andre former for opsparing f.eks. opsparing i fast ejendom samt frie midler og anden formue. Du kan få et fingerpeg om du sparer for lidt eller for meget op til pension ved at bruge vores pensionsberegner.

Pensionsberegner – Finanshuset Fredensborg

Kontakt din uafhængige rådgiver, hvis du er i tvivl om du sparer for lidt eller for meget op til pension. Har du ikke en plan for din pensionsopsparing, der tager højde for skat og modregninger bør du få uafhængig pensionsrådgivning.

Image link

Sparer du rigtigt op til pension?

Få en uforpligtende samtale med en erfaren økonomisk rådgiver

4.  Tjek fradrag og godtgørelse for kørsel

Kører du mere end 12 km. til arbejde, har du ret til befordringsfradrag. Du kan vælge at forskudsregistrere dit befordringsfradrag. Det anbefaler jeg, at du gør.

I de fleste kommuner har du ret til et fradrag på 2,23 kr. pr. kørt kilometer pr. dag over 24 og op til 120 km. For kørte kilometer ud over 120 er fradraget 1,12 kr. pr. kilometer pr dag. Der er særlige regler for 25 landkommuner og 10 småøer i yderdistrikterne.

Kører du for din arbejdsgiver (eller egen virksomhed) i egen (privat) bil, kan du få betalt kørsel op til 3,79 kr. pr. km. op til 20.000 km. pr. år og 2,23 kr. pr. km. for kørsel herudover. Dette hører under ordningen for kørselsgodtgørelse, der ikke må forveksles med befordringsfradraget.

Kørselsgodtgørelse er en skattefri betaling fra din arbejdsgiver mens befordringsfradraget er et ligningsmæssigt fradrag med en fradragsværdi på cirka 25 %.

Husk at indberette befordringsfradrag – Finanshuset Fredensborg

God fornøjelse med opgaverne i januar. Husk det er en vigtig måned at komme godt i gang med arbejdet med din økonomi. Husk, den tid du bruger, giver dig måske årets højeste timeløn.

Relaterede Nyheder