fbpx
Økonomien skal på skrump

Økonomien skal på skrump

Rekordlav forbrugertillid tyder på, at krisen nu endelig er på vej. Økonomien skal på skrump de kommende 2-3 år. Se om du risikerer at blive ramt af krisen.

Pessimistiske forbrugere

Forbrugernes syn på deres og Danmarks økonomi sætter ny bundrekord i september, aldrig tidligere har Forbrugertillidsindikatoren været så lav. Der er tale om et markant fald fra -25,1 i august til -32,1 i september.

Alle indikatorer for forbrugertilliden er faldet, men forbrugernes vurdering af familiernes økonomiske situation i forhold til for et år siden og deres vurdering af Danmarks fremtidige økonomiske situation om et år faldt mest.

Forbrugertillidsindikatoren og indikatoren Familiens økonomiske situation om et år, januar 2020 til september 2022. Kilde: Danmarks Statistik, Forbrugertilliden på endnu et historisk lavpunkt.

Tallene viser samtidig, at forbrugerne er blevet endnu mere forbeholdne overfor at anskaffe varige forbrugsgoder, og de oplever, at priserne er markant højere end for et år siden. Forbrugerne forventer desuden, at arbejdsløsheden er højere om et år sammenlignet med i dag.

Den perfekte storm for din økonomi

Lavere aktivitet er problemet og løsningen

Analyse. Forbrugernes historisk dybe pessimisme får konsekvenser for økonomien. Det bliver en meget kold tid vi går i møde, og udviklingen er selvforstærkende, når forbrugerne holder på pengene.

Lavere aktivitet i samfundet er både problemet og løsningen på samme tid. Det er løsningen, fordi faldende aktivitet betyder fald i inflationen (og priserne). Men lavere aktivitet er samtidig problemet, fordi mange danskere må omlægge deres tilværelse, måske endda skifte bolig, sælge bilen og revidere planerne for fremtiden. Dertil kommer stigende arbejdsløshed og flere konkurser. Tilpasningen kan ske over de kommende 2-3 år med en brat opbremsning i økonomien de næste 6 måneder.

Ser vi på den lyse side, kan vi konstatere, at vi står bedre rustet nu, end vi gjorde ved indledningen til den seneste krise, Finanskrisen. Danskerne har generelt en solid opsparing, og der er store friværdier i ejendomsmarkedet de fleste steder i landet.

Få styr på dit rådighedsbeløb

Hvem bliver ramt af krisen

Det bliver bestemte dele af befolkningen, der især bliver ramt af denne krise. De mest udsatte bliver:

  • Nye boligejere, der har købt de seneste 3-4 år, og som har stor gæld.
  • Låntagere med spinkel økonomi og lån med variabel rente.
  • Lønmodtagere i konjunkturfølsomme brancher med høje lønninger og store udgifter.
  • Boligejere med udsatte varmekilder og en lille økonomi (pensionister med hele formuen i boligen).
  • Singler, der mister jobbet.
  • Selvstændige, der går ned med virksomheden med stor gæld.

Listen er ikke komplet, men det er klogt at tage denne krise alvorligt uanset din situation, og hvor du er i dit liv.

Sådan klarer du en krise

Relaterede Nyheder