fbpx
4 råd sikrer en god økonomi hele livet

4 råd sikrer en god økonomi hele livet

4 råd sikrer en god økonomi hele livet: Vælg din risiko med omhu, lad renters rente arbejde for dig, minimer finansielle omkostninger og invester i god uddannelse

Hvis du vil have en god økonomi, er du nødt til at tage det lange seje træk og løbende være opmærksom på, hvad du skal gøre for at vedligeholde den.

Der er så mange ting, du kan tage fat på, for at passe og forbedre din økonomi. Her er 4 råd der øger chancen for en god økonomi gennem dit liv.

1. Vælg din risiko med omhu

Behandler du privatøkonomien som et pokerspil og satser det hele, når du øjner chancen for gevinst, så ender du sandsynligvis med at være fattigere end gennemsnittet.

I alle perioder af dit liv, har du muligheder for at øge din formue ved at tage chancer, det svære er at vide, hvornår du skal tage dem. Da Rockefeller blev spurgt om hans bedste investering, skal han have sagt noget i retningen af:

”Mine bedste investeringer, er dem jeg sagde nej til.”

Pointen er, at du skal vælge dine risici med omhu. Lyder et tilbud for godt til at være sandt, er dét det sandsynligvis også. Det er vigtigt at huske, især når det gælder investeringer.

Sådan styrer du risikoen i din økonomi

2. Lad renters rente arbejde for dig

Med renters rente bliver 1 krone til 3 kroner på 30 år. Renters rente giver dig altså dobbelt så meget oven i det, du sparer op, det er helt afgørende for din pensionsopsparing.

Renter eller afkast kommer ikke af sig selv – du er nødt til at tage en risiko for at få et afkast. Det gælder om at tage den rigtige risiko på de rigtige tidspunkter i dit liv. Mange begår den fejl at have lav risiko på investeringer gennem hele livet. Det er faktisk lige så slemt som at have for høj risiko.

Du kan også tabe mange penge på renters rente, når du fx låner penge til en høj rente. Forbrugslån og dyre kassekreditter er huller i din økonomi, der forhindrer din formue i at vokse. For at få renters rente til at arbejde for dig, må du ikke have dyr gæld.

Husk renters rente når du sparer op

3. Minimer finansielle omkostninger

Efter skat og husleje er finansielle omkostninger de største omkostninger for de fleste danskere. Derfor er det vigtigt, at du betaler så lidt som muligt i omkostninger til banker, realkreditselskaber, pensionskasser og forsikringsselskaber. Det betyder, at du jævnligt skal tjekk, om du kan få billigere lån og forsikringer, lavere omkostninger, når du investerer og lavere gebyrer i banken.

Til gengæld giver den tid du bruger på at passe din økonomi en væsentligt højere timeløn, end hvis du eksempelvis bruger tid på at finde tilbud på dine daglige indkøb. Det ene udelukker naturligvis ikke det andet.

Den bedste måde at passe din økonomi, er ved at gøre de mange små opgaver løbende gennem året. For at huske det hele er det praktisk at have en privatøkonomisk opgavekalender, der minder dig om nogle ting, du kan gøre hver måned i året.

Hent privatøkonomiske opgavekalender fra Finanshuset i Fredensborg

4. Invester i god uddannelse

Din største mulighed for at øge din formue gennem dit liv er ved at tjene penge på noget, du er god til – din viden og erfaring eller med andre ord din menneskelige kapital. Er du blandt de bedste til det, du gør, så vil din lønindkomst gennem dit liv ofte være nok til at give dig en fornuftig opsparing og formue med tiden. Du skal selvfølgelig også tilpasse dit forbrug. Det lyder enkelt, men det er ikke helt så let som det lyder.

Du vælger typisk uddannelse meget tidligt i livet. Vælger du forkert, bør du efteruddanne dig. Omkostninger og tabte indtægter, mens du uddanner dig indhenter du hurtigt med øgede indtægter, hvis du vælger den rigtige uddannelse.

Den rigtige uddannelse kan også give dig en sikker indkomst. Det giver dig mulighed for at tage en større risiko på de rigtige tidspunkter i dit liv.

Følger du de fire råd, har du gode chancer for at sikre dig en god økonomi hele livet. Det kan være et slidsomt arbejde, men det lønner sig i længden.

Uddannelse er din bedste investering

Relaterede Nyheder