fbpx
Få mere ud af din opsparing

Få mere ud af din opsparing

I en tid med lav rente i samfundet er det særlig vigtigt at se på, hvordan du kan få mere ud af din opsparing . Her er renters rente-effekten essentiel.

De fleste undervurderer renters rente effektens betydning for deres økonomi. Renters rente er en arbejdsfri gevinst, så derfor kan den virke lidt uvirkelig i den almindelige daglige økonomi. Alligevel er renters rente helt afgørende for om du kan leve godt og længe af dine pensionspenge, eller om du må stramme livremmen og leve med smalhals som pensionist.

Figuren nedenfor viser betydningen af renters rente-effekten. I tre scenarier er indbetalt det samme beløb på 500.000 kr. Pengene er blot indbetalt i forskelligt tempo.

Figur. Renters rente-effekten for en opsparing på 500.000 kr.

Figur. Renters rente-effektens betydning ved en opsparing på 500.000 kr. Forudsætninger: Realafkast 2,5% over 40 år – vist i nutidskroner. Kilde: Finanshuset i Fredensborg A/S

Forskellen mellem de tre scenarier er forholdsvis stor. Det betyder næsten en fordobling af slutformuen, hvis du indbetaler hele beløbet i år ét frem for at fordele indbetalingen i lige dele over 40 år.

Husk renters rente når du sparer op

Det er naturligvis kun de færreste, der kan indbetale 500.000 kr. på én gang. Derfor er pointen, at du skal indbetale så tidligt som muligt. Kan du undvære lidt penge i din privatøkonomi i begyndelsen af perioden, så kommer de dobbelt tilbage til sidst.

Du får mere ud af dine penge ved at planlægge din økonomi, sådan at du sparer mest muligt op i de år, du tjener mest. Det er som oftest også i de år, hvor du har det største overskud, dvs. forskel mellem det faktiske rådighedsbeløb og det ønskede rådighedsbeløb.

Få tjek på dit rådighedsbeløb med værktøj fra Finanshuset i Fredensborg

I eksemplet ovenfor er forskellen på bedste og dårligste scenarie ca. 500.000 kr. Det vil sige, er du bevidst om din opsparing gennem dit arbejdsliv, så kan du få én krone ekstra ud for hver krone du sparer op.

Sådan bliver du rig med renters rente

Relaterede Nyheder