fbpx

Giv dig selv en god økonomi

Giv dig selv en god økonomi ved at vælge og overholde dit ønskede rådighedsbeløb. Gennemgå dine finansielle omkostninger, og giv dig selv en god økonomi.

Store og små beslutninger i din privatøkonomi

Det hele starter med, at du skal tage fornuftige beslutninger. Beslutninger om både store og små ting i hverdagen er således helt afgørende for din formues udvikling.

Store beslutninger handler om at købe hus eller bil, oprette pensioner, vælge uddannelse og mange andre overordnede områder i din økonomi. Det gælder eksempelvis også dit valg af ægtefælle/samlever, men det kommer jeg ikke ind på her.

Små beslutninger er de valg du tager i økonomien i din dagligdag, når du køber ind, eller når du vælger ikke at gøre noget.

5 sikre måder at få flere penge til forbrug

Dit ønskede rådighedsbeløb

Det er en stor beslutning, når du vælger dit ønskede rådighedsbeløb – det forbrug, som gør, at du kan spare det nødvendige op. Det er til gengæld de mange små beslutninger, der sørger for at du kan holde dig inden for dit ønskede rådighedsbeløb. Det er ikke altid de store beslutninger, der er de sværeste . Min erfaring fortæller mig, at det at overholde sit ønskede rådighedsbeløb, er noget af det vanskeligste, men også noget af det vigtigste i din privatøkonomi.

Du skal altså på de 4 følgende områder sørge for, at både de store og små beslutninger bliver taget. At undlade at tage beslutninger er mange gange det værste, der kan ske.

Styr din økonomi med et ønsket rådighedsbeløb

Finansielle  omkostninger

Det første område i din økonomi, der sikkert kan forbedres, er, hvor meget du betaler for at låne penge set over et helt liv. Det kaldes med et fagudtryk for finansielle omkostninger .

Lad os tage et eksempel. I en ganske almindelig dansk familie er der normalt købt en bil. Hvis du starter med at købe bilen med din opsparing, så må du sikkert købe en lille billig bil i stedet for en lidt større og dyrere. Gør du det i stedet for at låne penge og købe en stor bil, vil du have betalt omkring en ½ mio. kr. mindre i finansielle omkostninger, og du vil have mere til dig selv, når du går på pension (hvis du altså gennem livet bevidst sparer op til den næste bil – selvfølgelig). Det er ikke kedeligt – det er fornuftigt.

Du kan tænke sådan alle de steder, hvor du betaler for finansielle ydelser (dvs. hvor du låner penge). Finansielle omkostninger skal altså minimeres over dit liv, og det betyder faktisk mange hundrede tusinde kroner ekstra til dig, at du vælger rigtigt.

Et andet område er realkreditlånet. Realkreditlån består af tre beslutninger – valg af rente, løbetid og afdrag. Du skal ikke betale for en 30-årig rente, hvis du kan betale dit lån tilbage over 10 eller 20 år.

Betaler du for høj en rente i banken?

Tjek dine finansielle omkostninger

Det er min erfaring, at de fleste familier for sjældent bruger andre end deres normale bank, realkreditselskab eller forsikringsselskab, når der skal optages lån, investeres, indbetales til pension eller købes forsikringer. Det er ikke fornuftigt, og det er det første, skridt til en bedre økonomi.

Brug den førstkommende weekend  til at gennemgå alle dine aftaler med banker og forsikringsselskaber. Du vil sikkert finde ud af, at du betaler for meget, og at du ikke har brug for alt sammen.

Gratis investeringsrådgivning koster dig dyrt

Relaterede Nyheder