fbpx
Lær dig selv og dine børn at tage risiko

Lær dig selv og dine børn at tage risiko

Det er naturligt, at vi forsøger at beskytte os mod fare og usikkerhed. Men forsøger du helt at undgå risiko i dit liv og din privatøkonomi, så begrænser du dine muligheder for velstand og succes.

Risiko er godt. Vores samfund er i høj grad skabt af mennesker, som har taget en stor risiko på et tidspunkt i deres liv. Folk som har sat alt på et bræt. Individer som har set muligheder, ingen andre har set, og som har haft modet til at tage chancen og styrken til at føre sin idé ud i livet. Mennesker som er kommet fra enkle kår og har skabt noget, som har givet dem en stor formue og ofte samtidig ændret og udviklet vores samfund i en positiv retning.

Nu er det ret nemt at sætte alt på et bræt, når man ikke har noget at miste. Og her har vi måske en af årsagerne til danskernes ulyst ved risiko. Vi har nemlig meget at miste – og derfor har vi ikke lyst til at tage chancer. Men det er jo netop de mennesker, som på trods af, at de har noget at miste, er villige til at risikere det hele, der giver samfundet størst værdi.

Derfor bør vi indrette os sådan, at vi giver disse mennesker mulighed for at komme frem i vores samfund. Men sådan er det desværre ikke i Danmark i øjeblikket. Sat på spidsen, gør vi det modsatte.

Tryghedssamfundet

Samfundet og forældrene gør, hvad de kan for at pakke børn og unge ind i vat, så der ikke sker dem noget, der kan ødelægge deres fremtid. Men lærer du ikke at falde og slå dig som lille, så falder du oftere og slår dig hårdere som voksen. Når vi lærer vores børn, at det er farligt og forkert at risikere noget, så fratager vi dem muligheden for at øve sig i at håndtere risiko i deres liv.

I dagligdagen er vi risikoforskrækkede og dyrker trygheden, i alt hvad vi gør. Vi opbygger vores egen og vores børns verden omkring tryghed og søger så meget vished for morgendagen, som vi kan. Men udvikler du som barn et behov for at vide præcis, hvordan dit liv udvikler sig fremover, så tør du ikke risikere noget som voksen, når du har brug for det.

Vi har indrettet vores arbejdsmarked, uddannelsessystem, sociale sikkerhedsnet og ikke mindst vores privatøkonomi for at skabe tryghed. Vi har skabt en lang række statslige styrelser, der holder øje med, at vi som enkeltpersoner ikke kommer til at tage nogen unødig risiko. Ser vi bort fra, at det selvfølgelig koster en masse penge, så må vi spørge os selv, om det er fornuftigt?

Lav, middel eller høj risiko i formuen?

Hav den rigtige risiko i din økonomi

I sidste ende er dem, der er gode til at tage en risiko, også dem, der får mest ud af deres muligheder gennem livet. Lærer du at acceptere risiko som en del af livet, så vil din formue vokse i det lange løb til gavn for dig selv og samfundet.

Den økonomiske teori taler om fire privatøkonomiske typer. Den type, der er mest tilbøjelig til at tage risiko er investoren. Det er den mindst almindelige type. Du kan læse mere om de økonomiske typer og finde ud af, hvilken type du ligner mest i denne test: Hvilken økonomisk type er du?

Det er vigtigt, at du gør dig dine egne erfaringer med at tage risiko – også i privatøkonomien, ellers får du ikke nok ud af dine penge. Du skal turde at have risiko din privatøkonomi, når du kan tåle det. Det skal være på en bevidst og ansvarlig måde og frem for alt på de rigtige tidspunkter og med den rigtige mænge penge.

Undgå gearing i privatøkonomien

Relaterede Nyheder