forældrekøb - hvad bør du vide om forældrekøb

Hvad du bør vide inden et forældrekøb

Hvilke fordele er der ved et forældrekøb? Hvad bør I vide inden i beslutter jer? Er forældrekøb den rigtige løsning for jer? Er der andre og bedre muligheder?

Hvad er fordelene?

Der er flere fordele ved et forældrekøb.

  • Først og fremmest giver det dig mulighed for at hjælpe dine børn med en studiebolig, på et særdeles vanskeligt boligmarked.
  • Der er en skattemæssig fordel ved forældrekøb, fordi udlejningen betragtes som en selvstændig virksomhed, og du derfor kan trække de fleste udgifter ved lejligheden fra i skat.
  • Et forældrekøb kan i øjeblikket finansieres med en forholdsvis lav ydelse, der giver en lav belastning af din likviditet fremover.
  • Jeres søn eller datter kan søge boligsikring til at dække en del af huslejen, det forudsætter, at der er udarbejdet en lejekontrakt.
  • Endelig kan I betragte købet som en investering.

3 grunde til at investere i en ejerbolig

Nøgler til egen bolig - forældrekøb

Inden I beslutter jer

Der er en række forhold I bør overveje, inden I beslutter jer.

Som med alle investeringer, er der en risiko for at tabe en del af pengene. Overvej derfor om I kan tåle denne risiko i jeres økonomi. Kan I leve med det størst mulige tab?

Har I tilstrækkeligt økonomisk råderum til et forældrekøb? Kan I leve, som I gerne vil, med ydelse på lån og andre udgifter ved lejligheden? Har I det nødvendige overblik over jeres økonomi til at svare på dette?

Hvor lang er jeres tidshorisont? Hvor længe regner I med at eje lejligheden? Normalt anbefales en tidshorisont på 10 år ved køb af fast ejendom. Hvor længe regner I med at jeres børn har brug for lejligheden, og hvad skal der ske, hvis de flytter inden beregnet?

Er der andre muligheder end forældrekøb, der passer familien bedre? Leje er i mange tilfælde et godt alternativ, der kræver mindre finansiering og indebærer lavere risiko i forhold til ejendomsmarkedet, ændrede ønsker og forudsætninger.

Det kan også være en mulighed at lade barnet købe og hjælpe med finansiering og afdrag af lån.

Læs artiklen Kan du tåle et forældrekøb?


Det skal I tænke på inden I køber

Ejer eller andel?

Både ejer- og andelslejligheder kan i princippet købes som forældrekøb. Kvadratmeterprisen vil oftest være billigere for andelslejligheder, til gengæld er det dyrere at finansiere købet med lån i lejligheden. Men hvis det er muligt at finansiere købet med lån i forældrenes ejerbolig, så kan en andelslejlighed vise sig at være den billigste løsning.

Inden I køber en andelslejlighed, er det vigtigt at få en uafhængig vurdering af foreningens økonomi. Er der høj gæld og lån med renteswap i ejendommen kan det få stor betydning for værdien af andelen og størrelsen på fællesomkostningerne.

Forældrekøb af andelsbolig som studiebolig

Er forældrekøb muligt?

Vær dog opmærksom på, at nogle ejer- og andelsforeninger har bestemmelser, der umuliggør forældrekøb, som fx at ejeren skal bebo lejligheden. I bør derfor undersøge, om det er tilladt, eller om det er tilladt at leje boligen ud og hvor længe?

Udlejning til andre end børn

Skal hele eller dele af lejligheden lejes ud til andre end børnene kan det give problemer. Det kan fx være svært eller helt umuligt, at opsige lejere uden en meget god grund, hvis lejligheden lejes ud efter datteren eller sønnen er flyttet. Lej derfor kun ud til mennesker, du kender godt og stoler på.

Læs om faldgruber ved udlejning i artiklen: Pas på når du udlejer ejerboligen

Hvad kan trækkes fra i skat?

I kan vælge mellem to forskellige skatteordninger, når I udlejer i forbindelse med forældrekøb. I skal vælge om I vil beskattes efter virksomhedsskatteordningen eller kapitalafkastordningen.

Der er desuden forskellige regler for fradrag ved underskud, beskatning ved overskud og beskatning af fortjeneste ved salg af lejligheden, som I bør tage højde for.

Læs om beskatning i artiklen Er forældrekøb rigtigt for jer?

Omvendt forældrekøb

En særlig version er et såkaldt omvendt forældrekøb, hvor børn køber en bolig til deres forældre. Se hvordan vi hjælper Charlotte og Lars med et omvendt forældrekøb.


Uafhængig økonomisk rådgivning i Finanshuset i Fredensborg

Rådgivning om forældrekøb

Når du som forældre køber en bolig til dit barn, er det en stor investering, der har betydelige konsekvenser for privatøkonomien mange år frem.

For at sikre at I træffer de rigtige beslutninger, bør I skaffe jer et godt overblik over jeres privatøkonomi, og hvordan den kommer til at udvikle sig fremover. En gennemgang hos en uafhængig økonomisk rådgiver vil give jer dette overblik.

Det kan også være en god ide at få hjælp til forhandling af pris, udfærdigelse af købsaftale og lejeaftale i forbindelse med købet. Her kan I få hjælp fra vores jurist, der kan hjælpe med købet alt efter jeres behov.

Få hjælp og rådgivning til forældrekøbet

Få gratis ugebrev om privatøkonomi.
Ja tak, hold mig opdateret om økonomi

Får du ikke en bekræftelse på siden og pr. e-mail, eller hører du ikke fra os inden for 2 dage, beder vi dig kontakte os på telefon eller via mail via linket nederst på siden.

Når du udfylder og sender denne formular, afgiver du personoplysninger som fx navn, e-mail, telefonnummer og oplysninger om din økonomi. Du giver samtidig dit samtykke til, at Finanshuset i Fredensborg opbevarer og bruger disse oplysninger til at kontakte dig. Du kan til enhver tid trække dit samtykke til brug af dine oplysninger tilbage. Hold dig opdateret med, hvordan vi behandler dine oplysninger i Finanshuset i Fredensborgs persondatapolitik.

Se hvordan vi hjælper dig med rådgivning om lån og boligøkonomi.

<br data-mce-bogus=”1″>