fbpx
Skal du hæve dine Corona-penge?

Skal du hæve dine Corona-penge?

Til oktober kan du få udbetalt dine Corona-feriepenge. Du bør dog kun hæve pengene med god grund. Se 3 gode og én dårlig grund til at hæve dine Corona-feriepenge.

Som omtalt her i FinansNYT, kan du få udbetalt en del af dine indefrosne feriepenge til efteråret.

Det drejer sig om feriepenge optjent i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020, der er blevet indefrosset i forbindelse med en reform af feriepengesystemet. Indtil videre kan du søge om at få udbetalt 60 % af dine indefrosne penge.

Ekstra feriepenge på vej til dig

3 gode og en dårlig grund til at få pengene udbetalt

Inden du søger om udbetaling, bør du overveje, om det rent faktisk er en fordel for dig at få pengene udbetalt.

Der er 3 gode grunde til at få pengene udbetalt

  • Du vil have pengene til forbrug
  • Du vil indfri dyr gæld
  • Du vil styrke din likviditet

Overvejer du derimod at indbetale pengene på en pensionsopsparing er det ikke en fordel. I det tilfælde kan det bedre betale sig at lade pengene stå hos LD, da de forrentes og beskattes attraktivt. Ved indbetaling på en ratepension eller livrente vil pengene bliver udbetalt over en længere periode, hvorimod de udbetales på én gang, hvis du lader dem stå hos LD

Skat af indefrosne feriepenge

Folketinget beslutter i løbet af august, om pengene skal beskattes som personlig indkomst, eller med en flad skat på fx 40 % – uanset anden indkomst.

Ender det med beskatning som personlig indkomst, kan du med fordel lade pengene stå, hvis du skal svare topskat af dem ved udbetaling i år. Det kræver dog, at du ikke skal betale topskat, når pengene engang bliver udbetalt. Forventer du at gøre det, bør du hæve pengene og investere dem langsigtet.

Udbetalingen af feriepengene ved folkepensionsalderen modregnes ikke i tillægget til folkepensionen og påvirker heller ikke eventuel ældrecheck og boligtilskud.

Du betaler topskat af årlig indkomst før AM-bidrag ud over ca.577.000 kr. svarende til ca. 48.100 kr. om måneden. Om du kommer til at betale topskat som pensionist, afhænger af, hvor meget du har sparet op til pension og hvordan pengene bliver udbetalt. Det er et forholdsvis kompliceret regnestykke, så hvis du er i tvivl, bør du få hjælp fra din uafhængige økonomiske rådgiver.

Lav skat og lave omkostninger hos LD

Vælger du ikke at få pengene udbetalt, bliver de forrentet med et markedsafkast hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), der administrer ordningen. Afkastet beskattes med PAL-skatten på 15,3 %. LD oplyser, at deres administrationsomkostninger er cirka 0,5 %. Det er alt andet lige en god og billig måde at placere sine penge på.

Lader du pengene blive hos LD, kan du tidligst få dem udbetalt, når du kan få folkepension. Du kan udskyde udbetalingen så længe du vil, – der er ikke et seneste tidspunkt, hvor de skal være udbetalt.

Relaterede Nyheder