fbpx

Gratis investeringsrådgivning koster dig dyrt

Bankernes rådgivning er gratis, men gratis investeringsrådgivning koster dig dyrt. Opfindsomheden er stor, når det gælder om at tjene kassen, uden du lægger mærke til det.

Uheldig praksis i finanssektoren

Er du en af de mange, der investerer din pension eller formue, så ved du måske, at der findes et utal af forskellige omkostninger. Kampen om kunderne i finanssektoren har fået en stor del af branchen ud på tynd is moralsk set. Mange udbydere lover ganske enkelt mere, end de kan holde.

Heldigvis er de fleste kunder efterhånden blevet klar over, at garantier og lovede afkast er en del af et narrespil. Det går ud på at lokke flest mulige penge ud af den enkelte kunde, men er du klar over, hvor meget du egentlig betaler for forestillingen.

Banker afhængige af tvivlsom indtjening

Bankerne har svært ved at ændre denne praksis af to grunde. Dels har de store omkostninger til porteføljemanagere og andre investeringseksperter, der ofte er blandt de bedst lønnede i bankerne. Desuden har bankerne gennem tiden vænnet sig til at tjene rigtig mange penge på at investere dine og andre investorers penge. Det er dårlige vaner, der er svære at slippe igen, da bankerne er blevet afhængige af denne tvivlsomme indtjening.

Det er derfor meget svært for bankerne at leve op til lovgivningens krav om gennemsigtighed. Bankerne er derfor meget opfindsomme med at finde metoder til at lægge omkostninger uden for den lovpligtige beregningsmetode (ÅOP). Det er lykkedes at gøre det rigtig svært for dig som kunde, at få overblik over alle omkostninger på en gang. Nogle omkostninger forsvinder endda helt ud af regnestykket.

Omkostninger på formueforvaltning i banken

Sådan tjener banken på dig

Du skal se grundigt efter for at opdage alle de måder, banken tjener penge på dine penge. Lad os prøve at tage et eksempel:

Forestil dig at, du har en private banking-ordning, hvor der er nogle halvårlige gebyrer – ofte som en procentdel af værdien af din porteføljen. Denne omkostning er meget synlig, og det er den, de fleste tænker på, når de skal fortælle, hvad de betaler i omkostninger. Tænker du kun på dette tal, så glemmer du alt det andet, og det er også det, der er meningen. Det er helt bevidst manipulation af dig.

Banken vælger værdipapirer til din private banking-ordning. Det vil typisk være aktier og obligationer gennem investeringsforeninger, som banken har aftale med. Det kan også være strukturerede obligationer eller produkter, som banken selv har lavet.

Kurtage

Banken tjener penge på at hjælpe dig med at handle papirer i din portefølje – det hedder kurtage. Kurtage er en synlig omkostning, men den kurs, som banken handler dine papirer til kan være anderledes, end det der handles til i markedet. Denne overpris, er en alternativ omkostning, som du ikke kan se.

Henvisningsprovision

Herudover får banken provision for at henvise dig til investeringsforeningen. Denne udgift sender foreningen naturligvis videre til dig som øgede omkostninger. Det kan du se i tallene fra investeringsforeningen, men det fremgår ikke af de årlige omkostninger, du får oplyst i banken, selvom pengene faktisk ender her.

Strukturerede produkter

På de strukturerede produkter betaler du en høj pris, når du køber, også selvom banken ikke har nogen risiko ved dem og tjener mange penge på dem, der skal have noget finansieret.

Kend dine omkostninger på investering

Dyr investeringsrådgivning i banken

Selvom du kan gå i banken uden at få en regning i hånden, er det absolut ikke gratis. Dine samlede omkostninger – det banken tjener på dine penge – er ofte mange procent om året.

Forestil dig, at du beder din bank om at placere 100.000 kr., og din bankrådgiver siger: ”Så gerne, jeg trækker først lige 4.000 kr. til omkostninger”. Det ville du sikkert ikke acceptere, men det er faktisk dét, der sker. Det foregår bare under disken, hvor du ikke lægger mærke til det. Bankerne kalder det for gratis investeringsrådgivning, men de tager bare pengene et andet sted. Det kan derfor hurtigt blive den dyreste rådgivning, du nogensinde får.

Vil du ikke finder dig i bankernes narrespil, så er det heldigvis nemt at undgå disse urimeligt store omkostninger. Køb dine værdipairer selv via din netbank, hvor kurserne ikke skæres, og køb investeringsforeninger, der ikke giver henvisningsprovision til banken.

Se hvordan uvildig investeringsrådgivning hjælper dig

Relaterede Nyheder