fbpx
Har du for lav risiko i din pension?

Har du for lav risiko i din pension?

Har du for lav risiko i din pension, mister den værdi. Lige nu er den sikre rente lavere end inflationen. Tjek om du har for lav risiko i din pension.

Investering i et marked med lav rente

I denne tid, hvor renten på en såkaldt risikofri investering er meget lav, er det naturligt at søge over i investeringer med et højere afkast og en tilsvarende højere risiko. I øjeblikket er den risikofrie rente mindre end 1 procent. Det er ikke muligt at finde en sikker placering af dine pensionspenge, der giver et afkast, der er større end inflationen.

I det nuværende marked falder din pension i værdi, hvis du investerer med for lav risiko. Du skal altså passe på med at skrue for langt ned for risikoen, bare fordi risikoen i markedet er steget.

Situationen på de finansielle markeder er ikke normal i forhold til, hvad vi har set tidligere, men det kan være, at den nuværende situation er ”det nye normale”. Finansmarkederne ændrer sig hele tiden, og vi kan ikke vide, hvad der er normalt, før det er for sent.

Hvordan får du en bedre rente af din opsparing?

Lang horisont giver mulighed for større risiko

Når du skal passe på ikke at have for lav risiko i dine pensionsmidler i det nuværende marked, skyldes det, at du har lang tidshorisont i dine pensioner. Du sparer måske op over 30-40 år, og du bruger pengene over 20-30 år. Det giver en samlet tidshorisont på 50-70 år.

Over så lang en periode vil du opleve mange skift i markederne og kriser med fald i din formue. Men dét, der betyder mest for din opsparing, er at du også får del i opsvingene i markederne. Det er vigtigt, at du ikke går glip af værdien i opsvingene, fordi du er bange for tabene i nedturene.

Få den rigtige risiko i din portefølje

Så meget risiko bør du have i din pension

Derfor bør du i hele den periode, hvor du sparer op, sørge for at have så høj en risiko, at du kan forvente et afkast, der er højere end inflationen. Så stor risiko er normalt altid fornuftig i din pensionsopsparing.

Hvor meget risiko, du ønsker at tage ud over dette, er individuelt. Figuren nedenfor viser, hvordan din risiko kan udvikle sig over tid med forskellige fordelinger af aktier og obligationer i din pension.

Har du for stor risiko i porteføljen?

Risiko i pensionsporteføljen

Har du for lav risiko i din pension? 5 riskikomodeller til pensionsporteføljen

Hvor stor risiko skal du have i pensionsporteføljen? Disse 5 risikomodeller viser forskellig fordeling af aktier og obligationer over tid. Vælg høj, middel eller lav risiko og tilpas risikoen ved at sælge aktier og købe obligationer over tid.

Så mange obligationer skal du have i porteføljen

Spred investeringer og undgå usystematisk risiko

Selv om du altid bør have en vis risiko i din pensionsformue, bør du dog helt undgå usystematisk risiko. Usystematisk risiko opstår eksempelvis, hvis du investerer alle dine pensionsmidler i en bestemt eller nogle få aktier. Er du uheldig med en sådan investering, kan du få store tab, selv om der er opsving i markedet. I værste fald påvirker det dit afkast og din opsparing resten af dit liv.

Derfor skal du altid sprede dine investeringer mellem mange forskellige aktiver, uanset om du er mest til aktier eller obligationer. For at sikre god spredning er indekserede investeringsforeninger at foretrække.

Læs artiklen Find de billige passive investeringsforeninger

Relaterede Nyheder