fbpx
Tjek porteføljen – spar skat og modregning

Tjek porteføljen – spar skat og modregning

Du bør tjekke risikoen i din portefølje mindst en gang om året. Det sikrer dit afkast og sparer dig for unødvendig skat og modregning i folkepensionen.

Godt aktieår med bump på vejen

Aktieinvesteringer har haft et turbulent år i 2021. Nogle aktier er steget til nye højder, andre har stået bomstille, mens ganske få har ramt bunden. I det store billede har markedet givet pæne udbytter – trods coronaperioden. Derfor har mange private investorer stor realiseret og urealiseret aktieindkomst, der skal håndteres inden årsskiftet.

I den forstand har det været et godt år for aktier. Aktiekurserne har haft det godt. Forventninger til et fremtidigt afkast har holdt kurserne oppe godt hjulpet af en lav rente på obligationer. Alt dette kan ændre sig i det nye år. Allerede i denne uge kan en rentestigning komme på bordet på grund af stigende inflation, når den amerikanske nationalbank holder møde på torsdag.

MSCI WORLD INDEX fra januar til september 2021.

MSCI WORLD INDEX fra januar til september 2021.

Rebalancering af porteføljen

De stigende aktiekurser i året betyder, at du inden nytår bør tjekke, om du skal rebalancere din portefølje. Når du rebalancere porteføljen vurderer du afkast og risiko i porteføljen, som den ser ud nu, i forhold til din likviditet, skat, modregninger og ønskede risiko.

Likviditet

Har du sparet op som kontant indskud på en eller flere konti, er det en god idé at (gen)investere disse midler, da du ellers sandsynligvis skal betale negativ rente.

Skal du bruge penge til forbrug, husholdning, bolig, bil, båd eller andet, skal du sikre, at der er likviditet til rådighed, når du har brug for det i det nye år. Er du pensionist, og skal dine pensioner udbetales og omlægges, bør du tjekke at længden af udbetalingsperioden passer med dine behov.

Risiko

Det er klogt at tilpasse din portefølje derefter, når risikoen i markedet stiger eller falder.

Det kan være, at risikoen i finansmarkederne stiger på grund af nye usikkerheder eller at risikoen i din portefølje stiger (evt. usystematisk) som følge af store afkast på aktier. Begge dele kan ændre risikobalancen i din portefølje og din formue.  

Du skal løbende være opmærksom på risikoen i dine porteføljer, vi anbefaler vores kunder at se på det mindst en gang om året. Har du en portefølje med frie midler, er sidst på året et godt tidspunkt at rebalancere risikoen, da skatten beregnes og afregnes inden årsskiftet.

Husk at rebalancere din portefølje

Aktieindkomstskat

Du kan selv i et vist omfang tilrettelægge din skat af aktieafkast ved at vælge, hvor mange aktier med henholdsvis tab og gevinst du sælger hvert år.

Det er en fordel, fordi skat af aktieindkomst er indrettet som en trappe med to trin. Det lave trin på 27 % gælder for realiseret aktieafkast og udbytte op til 56.500 for enlige og 113.000 for par. Indkomst herover beskattes på det høje trin med 42 %. Den høje afkastskat hæves muligvis til 45 % efter forslag fra regeringen.

Du kan derfor med fordel maksimere din aktieindkomst op til beløbsgrænsen hvert år. Skæringsdatoen er ved udgangen af året.

Sådan tjekker du skatten – inden du sælger aktier

Modregninger i folkepensionens pensionstillæg

Hvis en eventuel aktieindkomst giver dig modregning i folkepensionens pensionstillæg, må du vælge, om du skal minimere din aktieindkomst eller maksimere den op til beløbsgrænsen.

De fleste forsøger at minimere aktieindkomsten ved at sælge aktier med tab inden årsskiftet og dermed spare skat og modregning i år. På den måde kan du reducere aktieindkomstskat med 27 eller 42 % af afkastet og spare modregning med 31-32 %. Dermed sparer du op til 74 % i skat og modregning på dit afkast af frie midler.

Kontakt din uvildige økonomiske rådgiver for at sikre at nævnte rebalancering og tilpasning af skat og formue kommer på plads inden nytår. Har du allerede en aftale med din rådgiver, bliver du kontaktet i den kommende tid.

Modregning i Folkepensionens pensionstillæg

Satser og beløb i denne artikel gælder for 2021.

Relaterede Nyheder