fbpx
Tjek 3 ting i din firmapension

Tjek 3 ting i din firmapension

En firmapension via dit arbejde er nemt for dig, men er den skruet rigtigt sammen? Tjek disse 3 ting i din firmapension og undgå fejl.

Tjek din firmapension

Har du en firmapension i forbindelse med dit job, kan du se på din lønseddel, hvor meget du selv og din arbejdsgiver indbetaler. Der bliver trukket arbejdsmarkedsbidrag af indbetalingerne, som herefter går ind på din pensionsordning.

Alt dette foregår automatisk, og det er dejlig nemt for dig. Men tjek disse 3 ting i din firmapension for at få mest muligt ud af din pensionsopsparing.

1. Er dine forsikringer for lave eller for høje?

Du vil typisk have 3 forsikringer tilknyttet din pensionsordning, Tab Af Erhvervsevne (TAE), Kritisk Sygdom og Livsforsikring.

Din TAE-forsikring bør dække mellem 60 og 80 % af din årlige bruttoløn. Er den højere, kan du i reglen med fordel sænke den, er den lavere, bør du overveje at hæve den. Vælger du at hæve dækningen, skal du som regel afgive helbredsoplysninger og betale en højere præmie. Er du ældre end 55, kan det være svært eller umuligt at forhøje sin forsikringsdækning.

Er du over 60 med rigelig opsparing, og vil du snart gå på pension, kan du overveje at sænke dækningen, hvis du ikke har brug for den økonomiske sikkerhed, den giver.

Kritisk Sygdom dækker sjældent mindre end 100.000 kr. og almindeligvis mellem 150 og 300.000 kr.

Livsforsikringen er vigtig, hvis du er ung og har pligter som forsørger. Er du over 60, og har du en stor pensionsopsparing eller anden formue, kan livsforsikringen minimeres eller helt undværes, hvis dit pensionsselskab i øvrigt giver mulighed for det.

Kontakt dit pensionsselskab og få justeret dine forsikringer, så de dækker dine behov. På den måde undgår du at betale for unødvendig forsikring og sørger dermed for, at mest muligt af dine indbetalinger går til ren opsparing.

Drop disse 2 forsikringer når du fylder 60

2. Går mest muligt til ratepension?

Tjek, at mest muligt af din pensionsopsparing går ind på en ratepension. Ratepension er en meget fleksibel pensionsordning, hvor du kan strække udbetalingerne over mindst 10 og helt op til 30 år. Du kan også vente med at få den udbetalt, til du har brug for den, eller du kan få den udbetalt tidligst muligt, hvis du vil tidligt på pension.

Du kan højst indbetale 57.200 kr. (2020) om året på en ratepension, indbetalinger over går ind på en livrente.

Derfor er ratepensionen genial

3. Har du den rigtige risiko?

Har du en markedsrenteordning, som er det mest almindelige, kan du vælge din risikoprofil. Vælger du lav risiko, får du næsten intet afkast, men til gengæld sikkerhed for værdien før skat og inflation.

Vælger du høj risiko, kan afkastet svinge fra år til år, men har du mere end 10 år til pension, kan du sandsynligvis tåle middel risiko eller højere.

Er du yngre end 45, bør du vælge mellemhøj eller høj risiko. Er der mindre end 5 år, til du går på pension, bør du overveje lav elle middellav risiko.

Er risikoen på din pensionsopsparing høj nok?

Relaterede Nyheder