3 trin til det rigtige realkreditlån

3 trin til det rigtige realkreditlån

Mange lånemuligheder gør det svært at vælge det realkreditlån, der passer bedst til din privatøkonomi. Se din guide til at vælge det rigtige realkreditlån i 3 lette trin.

Lave renter, stigende boligpriser i det meste af landet og god betalingsevne pga. god jobsikkerhed … Danske familier har fået bedre muligheder for at optage realkreditlån de senere år. Vi er meget kreditværdige, og langt de fleste kan derfor kreditgodkendes til realkreditlån i millionklassen.

Lånemarkedet er dog mere komplekst, end det var for fx 20 år siden. I dag har du tusinder af muligheder for at sammensætte realkreditlånet og vælge den kombination af rentevilkår, afdragsprofil og løbetid, der passer dig.

Der er godt for din privatøkonomi, at du kan vælge lån, der passer præcist til dine ønsker for tilværelsen. Men der er samtidig rigtigt svært at overskue de mange muligheder, hvis du ikke er ekspert. Derfor vælger du nemt et lån, der ikke er rigtigt for dig.

Vælg det rigtige realkreditlån – sådan gør du

For at gøre det nemmer at vælge det rigtige lån, har jeg lavet denne guide med 3 trin til det rigtige realkreditlån. Følg de 3 trin i rækkefølge ét af gangen, når du vælger realkreditlån.

1. Vælg rentetype og risiko

Når du vælger realkreditlån, er det vigtigste at beslutte, hvilken type rente, der skal være på lånet. Skal du have fast eller variabel rente eller en mellemting?

Valg af rentetype er vigtigst, fordi det bestemmer din risiko på lånet, hvis rente stiger eller falder. Et dårligt valg kan i værste fald betyde, at du ikke har kan betale ydelsen på lånet, og må gå fra hus og hjem og lade ejendommen gå på tvangsauktion.

Derfor bør det første, du beslutter være din rente, og har du ikke god grund til andet, så vælg fast rente. Fast rente er det sikre valg. Med fast rente betaler du lidt mere end dagens rente for at være sikker på din ydelse fremover.

Historisk har det været bedre at vælge variabel rente, fordi den næsten altid har ligget under den faste rente. I de seneste 30 år har den 30-årige realkreditrente ligget en del højere end gennemsnittet for den variable rente. Ud fra dette er det svært at argumentere for at vælge fast rente. Når det gælder realkreditlån, er det dog vigtigt at tage højde for, at bidragssatsen er lavere på lån med fast rente end på lån med variabel rente. Når vi medregner bidragssatsen, kan mange med fordel vælge 5-årig frem for 1-årig rente.

Husk, at det ikke tager mange år med høj variabel rente at ødelægge selv en god økonomi. Vælg derfor kun variabel rente med omtanke.

En god tommelfingerregel, hvis du overvejer variabel rente er, at du skal kunne tåle at renten stiger med 3 %-point. Kan du ikke det, bør du vælge en anden løsning.

Det gælder dog ikke, hvis du er pensionist og bruger af opsparing og formue. I den situation må du regne med, at gælden vokser, og du skal derfor fokusere mere på, at startrenten er lav.

2. Vælg hvor meget du vil spare op

Når du afdrager gæld i din ejendom, er det en form for opsparing. Jo mere du afdrager, desto mere sparer du op. Og jo hurtigere du sparer op, desto færre renteudgifter betaler du, og desto bedre bliver din privatøkonomi.

Derfor er dit valg af afdragsprofil på dine lån vigtig for din privatøkonomi – både på kort og lang sigt. På kort sigt må du måske lide afsavn, men på lang sigt forbedrer det med renters rente din privatøkonomi betydeligt.

Som tommelfingerregel bør du hurtigst muligt betale gælden ned til 60 % af boligværdien. På den måde får et eventuelt fald i boligpriserne (som fx under finanskrisen) sandsynligvis kun formuemæssig betydning for dig.

Denne afdragsprofil opnås ofte bedst ved at have to typer lån i ejendommen.

Når renten, som i disse år, er lav, er det godt at benytte lejligheden til at sætte ekstra turbo på afdraget.

Når du vælger afdragsprofil, bør du sikre, at du har en reserve i din økonomi. Der skal være plads til, at du kan blive arbejdsløs eller syg i en periode eller at andre begivenheder kan ryste økonomien kortvarigt. Bliver økonomien svækket langvarigt, er den eneste gode løsning typisk at sælge boligen

Fast ejendom er et alternativ til aktier

3. Vælg din løbetid på lånet

Når du har være gennem trin 1 og 2, er valget i trin 3 ofte let og måske endda givet på forhånd. Langt de fleste boligejere vælger derfor typisk som udgangspunkt lån med en løbetid 30 år.

Det er dog klogt at skæve til lånets løbetid, da en 20-årig rente normalt er lavere end en 30-årig. Men er du eksempelvis sikker på at blive boende i dit hus i 10 år, har du ikke brug for at være sikker på renten i 30 år. I den situation vil en 10-årig rente være ensbetydende med fast rente for dig.

Dit valg af løbetid kan derfor afhænge af, hvor længe du regner med at blive boende. Du vil dog sjældent sætte løbetiden til 10 år, også selv om du planlægger at blive boende i 10 år, fordi du sandsynligvis ikke har råd til at afdrage gælden over 10 år.

Du kan vælge at tænke i konverteringer af lån med fast rente, i tilfælde af at renten stiger (eller falder, så lånet kan indfris til kurs 100). Da vil du normalt sætte løbetiden til 30 år, da rentefølsomheden på obligationerne er størst her. Har du store lån, vil denne overvejelse være relevant for en del af lånebeløbet.

Med disse 3 trin kommer du tæt på at vælge det rigtige realkreditlån for dig. 4. trin kan være at tage tilbud hjem fra realkreditselskaberne, så du kan få de lavest mulige omkostninger på lånet.

Minimer usikkerheden og spar bøvlet få rådgivning om realkreditlån og boligøkonomi

Relaterede Nyheder