Hvordan vælger du det rigtige realkreditlån?

Rekordlave renter på realkreditlån giver dig mange muligheder. Du kan sikre dig lave renteudgifter resten af livet. Hvordan vælger du det rigtige realkreditlån?

De tre valg

Et lån med en fast rente på 2,5% over 30 år, det er hvad du som ny boligkøber ser på i øjeblikket. Det giver meget lave ydelser, og de fleste danskere med ejerboligambitioner mulighed for at købe billigere end det koster at leje. Historisk set er det også billigt – faktisk er det ikke set så billigt siden før 2. verdenskrig. Derfor bør du gribe muligheden, mens den er her.

Du finder det rigtige realkreditlån gennem 3 valg. Rentetype, som er det vigtigste, afdragets størrelse og løbetiden.

Sådan vælger du det rigtige realkreditlån

Fast eller variabel rente

Du skal starte med at undersøge om en fast eller variabel rente er bedst for dig. Det er et spørgsmål om risiko. Begge lånetyper er nemlig med risiko. Den variable rente giver dig således en ubegrænset risiko, mens den faste rente giver dig en begrænset risiko.

Det handler altså både om nogle rent objektive kriterier, som eksempelvis hvor meget en rentestigning vil påvirke din økonomi, eller om du i forvejen har en stor risiko på din formue fra en stigende rente – og om nogle subjektive forhold som om du kan sove om natten, hvis du vælger en variabel rente. Til denne sidste overvejelse skal altid lægges at rentestigninger kan ske hurtigt (og ofte har gjort igennem tiden). Du skal altså IKKE regne med, at du kan nå at gøre noget, hvis renten stiger.

Du skal også se på sandsynligheden for en rentestigning, men brug ikke rådgivere til at forudsige dette. Her viser historien en meget dårlig hit-rate fra eksperterne. Du kan dog fortælle dig selv, at jo lavere renten bliver jo tættere er vi på en rentestigning. Det forhold skal med i overvejelserne, når du vælger afdrag/løbetid.

Fast eller variabel rente – hvilken type lån skal du vælge?

Afdraget skal op

Jo lavere renten bliver i samfundet, jo mere bør du afdrage på dit lån. Hvis du eksempelvis vælger et 30 årigt fastrente lån i dag, så er ydelsen på dette lån kun det halve af hvad ydelsen var på et lån af samme type for 10-15 år siden. Hvis du vælger et variabelt forrentet lån i dag, så bør du tænke i at nedbringe risikoen ved at afdrage hurtigt.

Det vil sige at jo flere indtægter du har, og jo sikrere de er, jo mere bør du indlægge som fast afdrag på dine lån. Et lån med en 1 årig variabel rente vil på den måde kunne afdrages med nogenlunde den samme omkostning per måned i dag over 10 år, som det tog 30 år at afdrage lånet for 10-15 år siden. Det er værd at huske på.

Du kan i den sammenhæng vælge at spørge dig selv om, hvor hurtigt du kan betale dit lån ud? Et 10 årigt lån med en 5 årig variabel rente er jo så eksempelvis en mulighed for dig selvom du i virkeligheden ikke er til variabel rente?

Løbetiden kan jo frit sættes af dig, så når du har valgt rentetypen, så kan du jo gøre løbetiden så kort som muligt.

Mulighederne er mange i markedet pt., så husk at bruge dem i din privatøkonomi.

Hvad koster det at skifte realkreditselskab?

Læs mere om realkreditlån.

Relaterede Nyheder